Μια λαοθάλασσα, 60.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 100.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα, διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (13/2) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που σχεδίαζε η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού της Φλάνδρας Μπαρτ Ντε Βέβερ και κυρίως στο σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναφέρει το AFP.
Αυτή είναι η πρώτη μέρα συνδικαλιστικής κινητοποίησης από την εγκατάσταση στις 3 Φεβρουαρίου του νέου εκτελεστικού στελέχους που κληρονομεί τη διακυβέρνηση μιας χώρας έναντι της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η οποία θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
«Δεν είμαστε λεμόνια», «Σταματήστε να μας γδέρνεται», «Φορολογήσατε αρκετά τους πλούσιους;», έγραφαν τα πλακάτ των συμμετεχόντων, αντανακλώντας τον φόβο μιας παράτασης της διάρκειας της δραστηριότητας χωρίς αύξηση της αγοραστικής δύναμης, καθώς και τον φόβο της βαθύτερης ανισότητας.
«Τα μέτρα που αναφέρονται στην κυβερνητική συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτα», είπε ο Γουίλιαμ, ένας 45χρονος στρατιωτικός, στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξαγριωμένος με την προοπτική να αναγκαστεί να εργαστεί μέχρι την ηλικία των 67 ετών και όχι των 56 ετών, όπως προβλέπεται επί του παρόντος. Στρατιωτικό προσωπικό, δάσκαλοι, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ή πυροσβέστες, που ήρθαν να διαδηλώσουν σε μεγάλους αριθμούς, στοχεύουν αυτό το έργο για την κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων.
Επιπλέον, ένας νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ορίζει ότι οι διακοπές σταδιοδρομίας δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη, ένα μέτρο που θεωρείται ότι τιμωρεί ιδιαίτερα τις γυναίκες.
«Δεν περιμέναμε τέτοια φρίκη» στη συμφωνία συνασπισμού, δήλωσε η πρώην υπουργός Άμυνας, σοσιαλίστρια Λουντιβίν Ντεντόντερ, η οποία ήρθε για να υποστηρίξει τους στρατιωτικούς , οι οποίοι πήραν άδεια για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.
Η κινητοποίηση -με κάλεσμα των τριών μεγάλων συνδικάτων: Χριστιανικών, Σοσιαλιστικών και Φιλελευθέρων- ήταν διπλάσια από εκείνη της 13ης Ιανουαρίου, όταν 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις συντάξεις.
Μετά την απεργία, η χώρα λειτουργούσε με αργούς ρυθμούς, με σοβαρές διαταραχές στις δημόσιες συγκοινωνίες και καθηλωμένα αεροπλάνα λόγω έλλειψης ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. «Η εναέρια κυκλοφορία είναι αδύνατη πάνω από το Βέλγιο (…) όλες οι πτήσεις ακυρώνονται μεταξύ 06.45 και 22.15», προειδοποίησε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Brussels-Zaventem, το μεγαλύτερο στη χώρα.
Έχοντας φτάσει στην κεφαλή του συνασπισμού με τη γαλλόφωνη δεξιά ως συμμαχικό εταίρο, ο νέος πρωθυπουργός Μπαρτ Ντε Βέβερ (De Wever) παρουσίασε τη δημοσιονομική κατάσταση του Βελγίου ως «τη χειρότερη στον δυτικό κόσμο». Το αναμενόμενο δημόσιο έλλειμμα για το 2024 είναι 4,6% του ΑΕΠ.
Με τα συνδικάτα ευθυγραμμίστηκε και το Γαλλοφωνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τώρα στην αντιπολίτευση, ενάντια στον περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας για δύο χρόνια. Αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση που οραματίζεται ο συνασπισμός του Ντε Βέβερ θεωρείται στα νότια της χώρας ως μέτρο «αντι-Βαλλονίας», δεδομένου ότι η Βαλλονία είναι η πιο επηρεασμένη από την ανεργία (7,5% το 3ο τρίμηνο του 2024, έναντι 4,3% στη Φλάνδρα).
Από την άλλη πλευρά, η Λέγκα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε «έναν ακροδεξιό προσανατολισμό των μεταναστευτικών πολιτικών στο Βέλγιο», αναφερόμενη στην πρόθεση περιορισμού της οικογενειακής επανένωσης και της πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: AFP,hotnews.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος