Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναμονή ως και 24 ώρες για το προσκύνημα – Αιφνιδιαστική εμφάνιση Καρόλου και Ουίλιαμ στην ουρά

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες μπορούν να προσκυνήσουν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ η αναμονή στην ουρά έφτασε ως και τις 24 ώρες. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πραγματοποίησαν εμφάνιση μη προγραμματισμένη, ώστε να βρεθούν κοντά στους ανθρώπους που στέκονται στην ουρά.

‘Ενα ακόμη άτομο συνελήφθη επειδή προσπάθησε να αγγίξει το φέρετρο, σπρώχνοντας 7χρονο κοριτσάκι που απέτιε φόρο τιμής στη βασίλισσα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η «αγρύπνια των πριγκίπων»

Τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ, πήραν θέσεις γύρω από το φέρετρό της, όπως είχαν κάνει και στο Εδιμβούργο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναμονή ως και 24 ώρες για το προσκύνημα – Αιφνιδιαστική εμφάνιση Καρόλου και Ουίλιαμ στην ουρά

Φορώντας στρατιωτικές στολές και με το κεφάλι κατεβασμένο παρέμειναν εκεί για ένα τέταρτο, περιστοιχισμένοι από το πλήθος που περίμενε για να προσκυνήσει το φέρετρο της Ελισάβετ Β’, που είναι τοποθετημένο στην παλαιότερη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Για την περίσταση επετράπη στον Άντριου, ο οποίος έχει στερηθεί τους περισσότερους στρατιωτικούς του τίτλους εξαιτίας του σκανδάλου Επστάιν, να φορέσει τη στρατιωτική του στολή.

Τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας – ανάμεσά τους ο Ουίλιαμ και ο Χάρι αναμένονται απόψε για την αγρυπνία. Κατ΄ απαίτηση του Βασιλιά, ο Δούκας του Σάσεξ θα φορά για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από το παλάτι, την στρατιωτική του στολή.

Aνάμεσα στο πλήθος που περίμενε για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ ήταν και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, o οποίος δήλωσε ότι έμεινε 12 ώρες στην ουρά αναμονής.

Σήμερα πρόκειται να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ οι εκπρόσωποι των 14 βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Πρόκειται για την πρώτη κρατική κηδεία που πραγματοποιείται στη Βρετανία μετά από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965 και ήδη προεξοφλείται ότι θα περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών από όλο τον κόσμο.

Περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, εστεμμένοι, αλλά και ανώνυμοι που έχουν τιμηθεί, θα παραστούν στην τελετή.

Επιχείρηση ασφαλείας πιο δύσκολη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 – Ελάχιστοι οι διαδηλωτές κατά της μοναρχίας

Ένα «ατσάλινο δαχτυλίδι» ετοιμάζουν οι βρετανικές αρχές ενόψει της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα (19/9) , γύρω από το Λονδίνο, με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και 1.500 στρατιώτες και 10.000 αστυνομικούς να αναπτύσσονται σε όλη την πρωτεύουσα.

Την Κυριακή το απόγευμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα δεχθεί τους επικεφαλής των κρατών στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ο Κάρολος,  διαδέχθηκε τη μητέρα του σε ηλικία 73 ετών, και περνά στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία μονάρχη που ανέρχεται στον θρόνο.

Οι υπέρμαχοι της κατάργησης της μοναρχίας δυσκολεύονται να ακουστεί η φωνή τους, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 44% των Βρετανών δήλωσε ότι έκλαψε για τον θάνατο της βασίλισσας.

«Όχι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας»: τη Δευτέρα μια διαδηλώτρια κατά της μοναρχίας εμφανίστηκε μπροστά από το Ουέστμινστερ κατά την πρώτη επίσκεψη του Καρόλου εκεί, αφού έγινε βασιλιάς της Βρετανίας. Γρήγορα την απομάκρυνε η αστυνομία.

«Το κοινοβούλιο δέχεται τον Κάρολο Ουίνδσορ ως νέο ηγέτη της χώρας αυτής, χωρίς ο λαός της να έχει λόγο», δήλωσε η διαδηλώτρια μιλώντας στο AFP.

Ήδη η αστυνομία της Σκωτίας συνέλαβε γυναίκα η οποία κρατούσε πανό που έγραφε «Κατάργηση της μοναρχίας», με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Ακόμη και το κίνημα Republic, που μάχεται για την κατάργηση της μοναρχίας, εξέφρασε «τη θλίψη του» για τον θάνατο της Ελισάβετ σε σύντομο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο τόνος όμως άλλαξε δύο ημέρες αργότερα, όταν ο Κάρολος κηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς της Βρετανίας. Η άνοδός του στον θρόνο αποτελεί «προσβολή για τη δημοκρατία», έκρινε το κίνημα.

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει βαθιά από το 1952», όταν η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο. «Σε αυτή τη σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία, ο επικεφαλής του κράτους μας δεν μπορεί απλώς να αναλαμβάνει τον ρόλο χωρίς συζήτηση ή χωρίς τίθεται εν αμφιβόλω η νομιμότητά του», τόνισε το Republic

. Στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του υπάρχει ένα πορτρέτο του Καρόλου Γ’ με το hasgtag #notmyking (όχι ο βασιλιάς μου).

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος