Προβληματισμός και δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τη στάση που τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Αμετακίνητη φαίνεται η Τουρκία στις ανησυχίες και στα εμπόδια που θέτει στη Φινλανδία και τη Σουηδία για την προσχώρησή τους το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, το κλίμα απέναντι στην Άγκυρα φαίνεται ότι έχει βαρύνει μέσα στη Συμμαχία.
Στο ΝΑΤΟ δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι ούτε τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία, ούτε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ούτε και ότι με τη στάση της βοηθά το Κρεμλίνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους λέγοντας τι θα μπορούσε να γίνει για να βγει από τη Συμμαχία.
Aυτή την ώρα στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν θα πάει στη Σύνοδο της Μαδρίτης και θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πολιτικό του λάθος, είπε στην ΕΡΤ ΝΑΤΟϊκή πηγή, δηλαδή το να επιδιώξει να κάνει διμερή μία σύνοδο που είναι εστιασμένη σε έναν πόλεμο που γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Τουρκία δεν δείχνει να υποχωρεί ούτε στο ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες αντιπροσωπειών των τριών χωρών με αξιωματούχους της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Στις συνομιλίες δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα οι Τούρκοι το έχουν με τη Σουηδία. Οι δύο χώρες, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένες να εκδίδουν όποιον τους λέει η Τουρκία. Σαφώς και καταδικάζουν την τρομοκρατία και μπορούν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με αυτό, αλλά μέχρι τώρα τα βήματα που έχουν γίνει δεν ικανοποιούν την Άγκυρα.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος