Β. Μακεδονία: Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές φαίνεται να συμπεριφέρονται σα να μη συμβαίνει τίποτε και συνεχίζουν να μην λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 1.293 νέα κρούσματα του κορονοϊού (τα περισσότερα από την αρχή του έτους), σε 4.094 τεστ που διενεργήθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 32%.

Τα μισά σχεδόν από τα 1.293 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στα Σκόπια (626 κρούσματα).

Ακόμη, σήμερα καταγράφηκαν 24 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, όσοι και χθες (Τρίτη).

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα, από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται στις 115.222, ενώ 3.338 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Κανένα περιοριστικό μέτρο

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να “εθελοτυφλεί” και η Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων της χώρας (την οποία διόρισε ο υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε) απεφάνθη την Τετάρτη ότι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν χρειάζεται να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού, προκαλώντας πολλά επικριτικά και ειρωνικά σχόλια πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Τρίτη υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η Επιτροπή ίσως προτείνει προς την κυβέρνηση την επιβολή lockdown για το Σαββατοκύριακο, ωστόσο κάτι τέτοιο, εκ του αποτελέσματος, δεν συνέβη.

Ποντάρει στην ανοσία της αγέλης

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία φαίνεται να έχει αποτύχει στη διαχείρηση της πανδημίας και χρεώνεται την παντελή σχεδόν έλλειψη εμβολίων στη χώρα, θέτει πλέον τον οικονομικό παράγοντα υπεράνω της υγείας των πολιτών της χώρας και ποντάρει στην ανοσία της αγέλης. Και αυτό διότι ενώ στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας και θνητότητας από κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη και με ένα δημόσιο σύστημα υγείας που παραπαίει εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση, εδώ και τρεις μήνες έχει χαλαρώσει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει στο πρώτο κύμα (Μάρτιος-Μάιος 2020) για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19 στην κοινωνία.

Έτσι λοιπόν, όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου στη χώρα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 9 ώρα το βράδυ. Επίσης δεν υφίσταται κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, ενώ όσοι εισέρχονται σε αυτήν δεν υποχρεούνται να φέρουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού. Το μόνο περιοριστικό μέτρο που αποφάσισε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση (πριν από μία εβδομάδα) ήταν η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, το διάστημα δηλαδή που έτσι κι΄αλλιώς σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους, αφού τα καταστήματα κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφήνει τα πάντα ανοιχτά στη χώρα σχετίζεται με καθαρά οικονομικές λογικές και γίνεται προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες της ήδη εύθραυστης οικονομίας της χώρας.

Ακόμη πιο “απαράδεκτη”, όπως σημειώνουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κρίνεται η συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών του Ζάεφ. Ενώ η χώρα “βράζει” από την εξάπλωση της πανδημίας, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Λιούπτσο Νικόλοφσκι επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή να πάει για διακοπές στο Ντουμπάι, ενώ ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Ζάεφ, ο Ντράγκαν Ράσκοφσκι (μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα) βρίσκεται οικογενειακώς σε διακοπές στο Μεξικό!

«Είχα κανονίσει το ταξίδι αυτό στο Μεξικό πριν από τέσσερις μήνες. Είναι και τα γενέθλια της συζύγου μου. Ξέρετε…τρία χρόνια δεν πήγα πουθενά διακοπές» δήλωσε ο Ράσκοφσκι σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, μετά τις έντονες επικρίσεις που ακούστηκαν εις βάρος του.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος