Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν τήρησε τον λόγο του (video)

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Ο υπουργός Δένδιας “δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής”. Θα έρθω στην Αθήνα και ο Ερντογάν είναι πάντα έτοιμος για συνάντηση με Μητσοτάκη”, είναι μερικά από τα σημεία της συνέντευξης Τσαβούσογλου, κατά την οποία αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το Γαλλικό ερευνητικό σκάφος: “Υπό τη προστασία της ελληνικής φρεγάτας προσπάθησε να μπει στην υφαλοκρηπίδα μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά την μακροσκελή του συνέντευξη στο Haber Turk.

“Με λύπη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Δένδιας και η ελληνική πλευρά δεν συμπεριφέρθηκαν έντιμα. Εμείς αυτά τα είπαμε με διπλωματικό τρόπο. Ο Δένδιας είναι φίλος μου από το 2003 αλλά δεν συμπεριφέρθηκαν με ειλικρίνεια.

«Έρχεστε εδώ, μας κάνετε μια τέτοια πρόταση και στη συνέχεια δεν τηρείτε τον λόγο σας.

«Δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν έτσι οι σχέσεις.  Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα και αυτό το αποδείξαμε στη συνάντηση που είχαμε.

Ο πρόεδρος μας έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η οικογένεια του προέδρου μας έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκης. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη είναι φίλη μας.

Για το θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλόγισε «κακή» πρόθεση στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι δεν έχουν καλή πρόθεση φάνηκε μετά από μια ημέρα όταν το Γαλλικό ερευνητικό σκάφος υπό τη προστασία της ελληνικής φρεγάτας προσπάθησε να μπει στην υφαλοκρηπίδα μας, ενώ εάν ζητούσαν την άδεια από εμάς για έρευνες θα ανταποκρινόμασταν θετικά.

Και τα δικά μας πλοία μπορούν να κάνουν έρευνες σε άλλες περιοχές. Εμείς δεν είμαστε μια κλειστή χώρα σε τέτοιες ενέργειες αρκεί να σεβαστούν τη δική μας υφαλοκρηπίδα.

«Ο Ερντογάν πάντα έτοιμος για συνάντηση με τον Μητσοτάκη»

Δεν έχουμε κόμπλεξ επειδή μια χώρα συζήτησε με κάποια άλλη. Αυτό ισχύει και για χώρες που συνεργάζονται για αμυντικές συμφωνίες. Οι χώρες που παράγουν δικά τους προϊόντα μπορούν να τα πουλήσουν όπου θέλουν και να τα αγοράσουν από όπου θέλουν. Παραδείγματος χάριν η Γαλλία πουλάει πολεμικά αεροσκάφη στην Ελλάδα. Αυτό το είπα και στον Δένδια και μας είπε ότι τα νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα επειδή αντιμετωπίζουν απειλή. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ό,τι και αν αγοράσει η Ελλάδα δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. Μεταξύ τους μπορούν να συνάψουν τριπλές και τετραπλές συμφωνίες. Το κάνουμε και εμείς αυτό στον Καύκασο και στα Βαλκάνια με σκοπό τη σταθερότητα.

“Εμείς δεν πήραμε ξαφνικά μια απόφαση και κατεβάσαμε τα πλοία μας στη Μεσόγειο”

Αλλά έτσι το αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα. Από το 2001 και μετά η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα με διπλές και τριπλές συμφωνίες που έχουν κάνει έχουν δημιουργήσει συμμαχίες και εμείς είπαμε ότι κανένα τέτοιο σχήμα δεν θα καρποφορήσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Το αποδείξαμε αυτό με τα βήματα που έχουμε κάνει. Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού .

Οποιονδήποτε σχηματισμό και αν κάνετε σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, αν υπάρχουν, για να μεταφερθεί σε άλλες χώρες πρέπει να έχει τη δική μας άδεια. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει αυτό το προϊόν για να είναι οικονομικό πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας.

Γιατί αποκλείετε την Τουρκία και τη βόρεια Κύπρο?

Μπορούν να κάνουν συμμαχίες στο τραπέζι αλλά όχι στο πεδίο, χωρίς την Τουρκία. Για αυτό και θέλουμε να συγκληθεί μια πολυμερής διάσκεψη και λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε χώρα, δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια καμίας χώρας

Δυστυχώς χώρες που λένε «είμαστε μαζί σας» στην Ελλάδα, πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Είναι δουλειά της Ελλάδας αν έχει χρήματα να τα αγοράσει. Η Ελλάδα έχει ένα λεγόμενο χάρτη της Σεβίλλης και ομιλεί για διεθνές δίκαιο και αυτό είναι ψευδές. Σύμφωνα με αυτό το χάρτη η Τουρκίας αποκλείεται στον κόλπο της Αττάλειας και δεν μπορεί να επεκταθεί στο Αιγαίο και διεκδικεί 40.000 τ.χλμ θαλάσσιας ζώνης μέσω του Καστελόριζου που βρίσκεται απέναντι από το Κας. Μας λένε ότι παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο. Ποιο δικαστήριο μπορεί να δώσει τέτοια μεγάλη επήρεια σε ένα νησί.

” Έχουν 6 χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο , αυτό θεωρούν ως διεθνές δίκαιο”

Η Ελλάδα μας λέει ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Χάγης αλλά θέτει τρεις προϋποθέσεις: ότι δεν δέχεται να συζητηθούν η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χωρίς και το καθεστώς των νησιών. Γιατί τα αρνείστε αυτά Και μας κατηγορεί ότι παραβιάζουμε την εθνική τους κυριαρχία. Έχουν 6 χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο , αυτό θεωρούν ως διεθνές δίκαιο. Και όταν τους λέμε ότι αυτό είναι λάθος, λένε ότι το λάθος είναι του διεθνούς δικαίου Δεν μπορείς να ερμηνεύεις όπως θέλεις το διεθνές δίκαιο.

“Ας πούμε στην Δυτική Θράκη τους λένε ότι δεν είναι Τούρκοι ενώ υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ίδιο και για τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα”.

Από ότι ξέρω το Ορούτς Ρέις έχει αποσυρθεί για επισκευή για 6μήνες και κάνουμε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Ενέργειας. Όταν χρειαστεί κάνουμε έρευνες και μετά τις έρευνες κάνουμε επεξεργασία των δεδομένων. Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα, κάνουμε γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε περίπτωση που υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο όπως έγινε στη Μαύρη Θάλασσα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος