Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» που έχει επιτευχθεί ποτέ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Τέρνμπερι της Σκωτίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι δασμοί που θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 15%. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο «παραμένουν ως έχουν» πρόσθεσε.
Η ΕΕ θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενέργεια ύψους 150 δισεκ. δολαρίων και θα κάνει επενδύσεις ύψους 600 δισεκ. δολαρίων.
Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία αποτρέπει, τουλάχιστον για την ώρα, την επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα όπως είχε απειλήσει η Ουάσινγκτον σε περίπτωση μη συμφωνίας μέχρι την 1η Αυγούστου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «πολύ ενδιαφέρουσες» και την συμφωνία «εξαιρετική» και για τις δύο πλευρές, επιμένοντας πως το βασικό ζητούμενο ήταν η δικαιοσύνη στο εμπόριο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της μίλησε για την ανάγκη εξισορρόπησης της εμπορικής σχέσης, υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί χαμηλότερο ποσοστό.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως απέτρεψαν μία άμεση εμπορική σύγκρουση. Ωστόσο, ο στόχος των μηδενικών δασμών στα βιομηχανικά αγαθά δεν πραγματοποιήθηκε.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν επίσης ζητήματα ενέργειας και αγορών LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και εξοπλιστικά, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να διευρύνει τις αγορές, όχι μόνο απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά γενικά, υιοθετώντας μια στάση ανοικτού και αμοιβαίου εμπορίου.
Τραμπ: Συγχαρητήρια για τη συμφωνία
«Συγχαρητήρια για τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ.
Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί στις εξαγωγές της ΕΕ δεν θα είναι χαμηλότεροι από 15%, κατά τη συνάντησή που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πολυτελές γήπεδο γκολφ της οικογένειάς του, στο Τέρνμπερι της δυτικής Σκωτίας.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι» όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ήταν σε θέση να συμφωνήσει σε χαμηλότερο φόρο.
Πρόσθεσε ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν θα ενταχθούν σε αυτήν τη συμφωνία και ότι η διορία που έχει δώσει, μέχρι την 1η Αυγούστου, «ισχύει για όλες τις συμφωνίες», εκτός από αυτές που αφορούν στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση κατά την έναρξη της συνάντησής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία. Σημείωσε ότι το κυριότερο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η «δικαιοσύνη», επισημαίνοντας τους φραγμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ κλειστή», σχολίασε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η συμφωνία φέρνει σταθερότητα – Eπιτυγχάνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς
Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε μια «καλή συμφωνία» που θα φέρει «σταθερότητα» για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Η σημερινή συμφωνία επιτυγχάνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς», επισήμανε.
Σχολίασε ότι οι δασμοί ύψους 15% θα ισχύουν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμάκων. Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ότι οι δασμοί 15% ήταν «το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι προβλέπεται ένας «ενιαίος δασμολογικός συντελεστής 15%» για τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών της ΕΕ, ο οποίος ισχύει στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων.
Επιπλέον, ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μηδενικοί δασμοί σε μια σειρά στρατηγικών προϊόντων: σε όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, σε ορισμένα χημικά, ορισμένα γενόσημα φάρμακα, σε ημιαγωγούς, σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα, σε φυσικούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα σε αυτόν τον κατάλογο», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν.
Όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κοινή εξωτερική πρόκληση της παγκόσμιας υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον δίκαιο παγκόσμιο ανταγωνισμό και να μειώσουν τα εμπόδια μεταξύ τους. Οι δασμοί θα μειωθούν και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσοστώσεων.
Τέλος, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. «Οι αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού μας και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με σημαντικές αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «για την προσωπική του δέσμευση και την ηγεσία του στην επίτευξη αυτής της σημαντικής επιτυχίας», λέγοντας πως είναι « ένας σκληρός αλλά ικανός διαπραγματευτής».
Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, χαρακτήρισε τον Τραμπ «σκληρό διαπραγματευτή», τονίζοντας ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι η σημαντικότερη που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και για τις δύο.
Στο επίκεντρο η Κίνα
«Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την ΕΕ, αμέσως μετά από εκείνες των προηγούμενων ημερών με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να εκτρέψει την προσοχή από την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα;»
Ένας δημοσιογράφος έθεσε ευθέως το ερώτημα στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. «Μου κάνετε πλάκα; Δεν έχει καμία σχέση. Μόνο εσείς το σκέφτεστε αυτό, σήμερα που είναι μια καλή ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική οικονομία», απάντησε ξερά ο Τραμπ.
Αύριο, θα είναι η σειρά της Κίνας και οι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση, στη συνάντηση που θα έχουν στη Στοκχόλμη.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Με πληροφορίες από ΕΡΤΝews, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος