Τουρκικός Τύπος για συμφωνία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν γυρίζει νικητής – Πήρε ό,τι ήθελε

«Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε ό,τι ήθελε από τη Μαδρίτη και γυρίζει νικητής», γράφουν σήμερα τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία, κρίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε να επιτύχει μια τέλεια συμφωνία, αίροντας το εμπάργκο για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας έναντι ενός μνημονίου που αίρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλλει η Σουηδία προς την Τουρκία. Κάτι που υποχρεώνει τις δυο χώρες να αναγνωρίσουν το ΡΚΚ και οι πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας αλλά και η οργάνωση του Γκιουλέν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, άρα ότι η Τουρκία μπορεί να ζητήσει την έκδοση τους.

«Με τη στάση του προέδρου μας, υπήρξε μια νίκη των θέσεων της Τουρκίας. Αυτό το επίτευγμα είναι σημαντικό για κάθε κράτος που έχει μια στάση αρχών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ομέρ Τσελίκ ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.

Ωστόσο το κατά πόσο η συμφωνία θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη και το αν οι δυο αυτές χώρες, θα προχωρήσουν σε απελάσεις υπόπτων που θα ζητήσει η Τουρκία, αυτό παραμένει το ζητούμενο, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των νομικών συστημάτων των δυο αυτών χωρών και της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογραφή του συμφώνου άνοιξε την πόρτα του Μπάιντεν κάτι που προσπαθούσε ο Τούρκος πρόεδρος από καιρό και η σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα δείξει πόσο παραγωγική θα είναι αυτή η συνάντηση για τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος στο εσωτερικό της χώρας του αντιμετωπίζει μια σοβαρότατη οικονομική κρίση που μπορεί να εκτροχιάσει όλα τα σχέδια του.

Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα (18:45, ώρα Ελλάδας) με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν ένα από τα θέματα που θα θίξει θα είναι τα F-16 και το άλλο θέμα θα είναι οι αμερικανικές βάσεις που έχουν στηθεί σε 9 ελληνικά νησιά.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ατζέντα της Άγκυρας μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, αναφέροντας ότι θα ζητηθεί από τις δύο χώρες να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των αιτήσεων της Άγκυρας. Μάλιστα όπως είπε στα Υπουργεία Δικαιοσύνης Σουηδίας και Φινλανδίας υπάρχουν οι φάκελοι με μέλη του PKK και της FETO.

«Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου κατανόησης, θα τους ζητήσουμε να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των αιτήσεών μας. Επιπλέον, οι φάκελοι 6 τρομοκρατών του PKK και 6 τρομοκρατών της οργάνωσης FETO στη Φινλανδία και 10 μελών του FETO και 11 τρομοκρατών του PKK στη Σουηδία περιμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των αντίστοιχων χωρών. Θα τους θυμίσουμε ξανά ότι έχουμε ζητήσει τη επιστροφή τους».

«Είπαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, αλλά δυστυχώς οι απαιτήσεις μας δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι τώρα. Ένα τέτοιο μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη επειδή αξιολόγησαν τη νόμιμη φωνή της Τουρκίας. Εκτός από την τρομοκρατική οργάνωση PKK, οι οργανώσεις FETO, PYD και YPG, που δεν αναγνωρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση, περιγράφονται επίσης ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί μια επιτροπή παρακολούθησης για το εάν αυτές οι δηλώσεις θα εφαρμοστούν ή όχι, καθώς και το κείμενο του συμφώνου. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή των άρθρων του, ένα προς ένα. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της για να μην γίνουν αυτές οι χώρες πρόσφορο έδαφος για τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό το μνημόνιο κατανόησης δείχνει για πρώτη φορά ότι υπήρξε αλλαγή στις απόψεις τους για τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκοντας σε χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρός μας κατήγαγε μια ιστορική νίκη», είπε ο κ. Μποζντάγ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος