Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αθήνα – Λευκωσία υπεύθυνες για την ένταση

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι πυροδοτούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχεδόν καθημερινές είναι πλέον οι απειλητικές και γεμάτες εκνευρισμό ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπός του, Τανζού Μπιγκίτζ, σε δημοσιογραφική ενημέρωση κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία «ότι κάνουν βήματα για να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Θα απαντήσουμε σε αυτές οι προκλήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» απείλησε ο Μπιλγκίτζ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με όλα τα μέτωπα ανοικτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε την Πέμπτη από τη Δυτική Αφρική. Ήδη πριν πατήσει το πόδι του στην Τουρκία είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί. Φάνηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε ως αγοραστής και συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των μαχητικών F35, «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος