Τουρκία: Ξεκίνησε η εξ αναβολής δίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα

Άρχισε πριν από λίγο η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη για την πολύκροτη δίκη του ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης σε σχέση με μαζικές διαδηλώσεις του Γκεζί το 2013. Ο Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος σχεδόν τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, εάν καταδικαστεί.

Η δίκη έχει αναβληθεί πολλές φορές και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών διεθνώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα ωστόσο η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση. Επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κινήσει διαδικασία κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον κίνδυνο ο Τουρκία να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συνεχίζεται ο σάλος για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία

Ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πόλατ, ανάρτησε εικόνες με παπούτσια χωμένα σε εσοχή της Αγίας Σοφίας. «Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας» γράφει στην ανάρτησή του «Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» αναφέρει.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος