Συνεχίζεται ο σάλος για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία

ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Σήμερα ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πόλατ ανάρτησε εικόνες με παπούτσια χωμένα σε εσοχή της Αγίας Σοφίας. «Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας» γράφει στην ανάρτησή του «Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία εκατομμυρίων των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» αναφέρει.

Στο μεταξύ μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα από την αναφορά του Τζο Μπάιντεν στην σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Το ΤΥΠΕΞ σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει:
Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο στερούνται εγκυρότητας. Αυτό περιλαμβάνει την ατυχή δήλωση που έκανε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που είχε κάνει το 2021.

Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, που διαστρεβλώνουν ιστορικά δεδομένα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα σχολίασε τη δήλωση Μπάιντεν στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η «γενοκτονία» μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με δικαστική απόφαση. Αυτή είναι η αλήθεια!

Ο εκνευρισμός του για το Αρμενικό μάλλον ήταν εκείνο που ώθησε τον Τσαβούσογλου σε μια αχαρακτήριστη ενέργεια για διπλωμάτη, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης όπου εγκαινίασε τη νέα τουρκική πρεσβεία. Βγαίνοντας από την πρεσβεία ήλθε αντιμέτωπος με διαδήλωση για το Αρμενικό. Η αντίδρασή του, ήταν μόλις μπήκε στο αυτοκίνητό του, να κάνει το χαρακτηριστικό σήμα των «Γκρίζων Λύκων» και μάλιστα χαμογελώντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος