Τουρκία: Συνομιλίες Ερντογάν – Κρίστερσον για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Array

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένει στην Άγκυρα τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για συνομιλίες με αγκάθι τις επιφυλάξεις της Τουρκίας για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Κρίστερσον είναι μια ιστορική ευκαιρία για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Κρίστερσον είναι μια ιστορική ευκαιρία για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε επιστολή που έστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Άγκυρα η Στοκχόλμη ανέφερε ότι θα λάβει «συγκεκριμένη δράση» για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά των Κούρδων μαχητών.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μνημόνιο με το οποίο  η Άγκυρα ήρε το βέτο της και το οποίο αναγκάζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να απαντήσουν στις ανησυχίες της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίστρομ δήλωσε στο Swedish Radio το Σάββατο ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πάρει αποστάσεις από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του PKK. Ωστόσο η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στήριζαν την κουρδική πολιτοφυλακή στη μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ενρτογάν πρόκειται να δεχθεί τον Κρίστερσον στο προεδρικό μέγαρο σήμερα το απόγευμα, με τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος