Τουρκία: Ύστατες ελπίδες για εγκλωβισμένους αλλά «τα θαύματα» συνεχίζονται

Αργοσβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών στα ερείπια αλλά ανασύρονται επιζώντες ακόμη ν,και 133 ώρες μετά τον σεισμό

Ο θρήνος αντηχεί, με δραματική αύξηση σε 26.000 νεκρούς, η οργή για την κρατική ολιγωρία και τα εγκληματικά κατασκευαστικά λάθη φουντώνει, οι λεληλασίες εντείνονται, αλλά ολόκληρες οικογένειες ανασύρονται εν ζωή από τα ερείπια, και τα θαύματα συνεχίζονται, έκτη ημέρα μετά το σεισμό που πλεόν είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας. Από την Αντιόχεια, και τα Άδανα οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης και Ελβίρα Κρίθαρη μεταδίδουν.

Η ΕΡΤ στον τόπο της τραγωδίας – Η ΕΜΑΚ κλήθηκε για την 24χρονη αθλήτρια

Φίλοι και συγγενείς στέκονται με αγωνία ένα 24ωρο μπροστά στα χαλάσματα πιστεύοντας ότι θα ξαναδούν ζωντανή την 24χρονη αθλήτρια για τη διάσωση της οποίας κλήθηκε ως πλέον εξειδικευμένη η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες 133 και πλέον ώρες από την καταστροφή, η 24χρονη έστειλε σήμα κινδύνου με sms λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας 6 ορόφων που έχει ισοπεδωθεί. Σύμφωνα με τελευταία πληροφορία από τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη , στο ίδιο βουνό από χαλάσματα αλλά σε άλλο σημείο, υπήρξαν ίχνη ζωής, αγοριού, όπως είπε ο πατέρας του.

Επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από την Βραζιλία και δύο από την Τουρκία. Τα γεώφωνα εντόπισαν ήχους ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής, μεταδόθηκε νωρίτερα.

Τα συνεργεία διάσωσης το Σάββατο ανέσυραν περισσότερους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών , από κτίρια που γκρεμίστηκαν .

Νωρίτερα ανασύρθηκε η 7χρονη Belen, που είχε παγιδευτεί για 131 ώρες στην επαρχία Χατάι.

Δραματικές διασώσεις μεταδίδονται από την τουρκική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της οικογένειας Ναρλί στο κέντρο του Καχραμανμάρας 133 ώρες μετά τον σεισμό. Πρώτη σώθηκε η 12χρονη Nehir Naz Narli και μετά και οι δύο γονείς της.

Aκολούθησε η διάσωση νωρίτερα μιας πενταμελούς οικογένειας στην πόλη Nurdagi, στην επαρχία Γκαζιαντέπ. Οι διασώστες επευφημούσαν και φώναζαν: «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας, μεταφέρθηκε σε ασφάλεια.

Η Aliye Dagli μόλις δύο ετών διασώθηκε 133 ώρες έπειτα από το σεισμό. Κι ένα μωρό πέντε μηνών νίκησε τον θάνατο, αναπνέοντας κάτω από τα ερείπια επί 131 ώρες.

Μια ώρα νωρίτερα, η 4χρονη Σενγκούλ και ο πατέρας της ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα.

Ωστόσο, τα χειροκροτήματα πάγωσαν όταν ξημερώματα Σαββάτου 13χρονη ανασύρθηκε ζωντανή αλλά σε λίγα λεπτά άφησε την τελευταία της πνοή, στην επαρχία Χατάι.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν και από τα ‘Αδανα. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Αδάνων έχου ήδη πραγματοποιηθεί 750 διακομιδές και οι επιχειρήσεις διάσωσης ολοκληρώνονται με τους τελευταίους εγκλωβισμένους να ανασύρονται νεκροί. Σε ένα από τα τελευταία σημεία της καταστροφής, η Μαγια ξέρει πως σε λίγη ώρα θα αντικρίσει το νεκρό σώμα της αδερφής της, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη. 

Πηγή: ΕΡΤ

_

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος