Τουρκία: Το μανιφέστο του Ερντογάν πριν τις εκλογές – Επέστρεψε στην εθνικιστική ρητορική

Στις 50 σελίδες που αφιερώνει ο Ερντογάν στο προεκλογικό μανιφέστο του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, είναι εκτενείς οι αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο, προμηνύοντας την επιστροφή στην ίδια πολιτική των προκλήσεων, αν επανεκλεγεί.

Η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οι αναθεωρητικές απόψεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, τα παράνομα μνημόνια με τη Λιβύη, η αναγνώριση του ψευδοκράτους καταγράφονται αναλυτικά στο κείμενο του Ερντογάν, εν όψει της μητέρας όλων των μαχών: Της εκλογικής αναμέτρησης της 14ης Μαΐου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κάποιο από τα σημεία του: «Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της “Γαλάζιας Πατρίδα” μας, θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ”, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Το εκλογικό πρόγραμμα αναφέρει ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας μετά τους σεισμούς και ότι θα γίνει προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με διπλωματικά μέσα. Και τονίζει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία θα ανοίξει μια μέρα, θα ανοίξει, θα ανοίξει και εγώ έκανα την παρουσίαση. Δόξα τω Θεώ, άνοιξε και το προνόμιο ήταν δικό μας να την ανοίξουμε» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο κείμενο και στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου ήταν σαφής όχι μόνο η αποστασιοποίηση από τη Δύση, αλλά και η επίρριψη ευθυνών στους ξένους για τα προβλήματα της Τουρκίας. Παίρνοντας το μέρος του Πούτιν λέει ότι η Δύση στηρίζει την Ουκρανία για να διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αστάθεια και τη συγκρίνει με την Ελλάδα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας σε ομιλία στην οποία κατηγόρησε τη Δύση για στήριξη στο κίνημα του Γκιουλέν και τους Κούρδους της Συρίας.

Λύση σε όλα τα προβλήματα της Τουρκίας υπόσχεται ότι έχει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που εμφανίστηκε στο Τσανάκαλε. Είναι ενισχυμένος από νέα δημοσκόπηση που δείχνει την εκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο γύρο. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος