Τουρκία: Tεράστιες ποσότητες συναλλάγματος συγκεντρώνονται στο Σκεπαστό Παζάρι

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Aριάνα Φερεντίνου

Στην τελευταία ευθεία για τις κρίσιμες διπλές εκλογές στην Τουρκία, οι αναλυτές προβλέπουν ντέρμπι αλλά και αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος. Η φυσική ζήτηση για το δολάριο και το ευρώ αυξάνεται.

Ενώ οι εικόνες που δείχνουν τον κόσμο να αγοράζει συνάλλαγμα από το Σκεπαστό Παζάρι για καλύτερη ισοτιμία, κυκλοφορούν ευρέως. Είναι ένα φαινόμενο  που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», αλλά εξηγείται από την αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά τις εκλογές.   

Σε σημερινό δημοσίευμα στο σάιτ του αντιπολιτευόμενου Halk TV, αναφέρεται ότι 20 ημέρες πριν τις εκλογές εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο της αγοράς, όπου μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος συγκεντρώνονται σε τεράστια τετράτροχα χρηματοκιβώτια που εμφανίζονται στο Σκεπαστό Παζάρι, στην καρδιά των αγορών της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα τεράστια αυτά τετράτροχα κιβώτια που τα συνοδεύουν ειδικοί φύλακες, μεταφέρουν δολάρια που ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες συμπεριλαμβανομένου του κρατικού εισαγωγέα ενέργειας BOTAŞ, του μεγαλύτερου αγοραστή συναλλάγματος στην αγορά.

Ρωτήσαμε Τούρκους αναλυτές αν ισχύει η πληροφορία του Bloomberg και μας το επιβεβαίωσαν, μάλιστα μας είπαν ότι το φαινόμενο αυτό που θεωρείτο «μυστήριο» πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι κοινό μυστικό. 

Ρωτήσαμε τον γνωστό καθηγητή Οικονομικών Ηurşit Güneş για το φαινόμενο αυτό και μας είπε: «Η αγορά εφάπαξ στην επίσημη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος θα μπορούσε να οδηγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία προς τα πάνω. Έτσι συγκεντρώνουν την ανάγκη τους σε δόσεις (bits) από το «εκτός των τειχών» χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Εκτός αυτού, το τραπεζικό σύστημα δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει μετρητά σε συνάλλαγμα, οπότε το περιθώριο αγοράς/πώλησης του είναι τόσο μεγάλο.» 

Στο μεταξύ με την έναρξη της νέας εβδομάδας η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας, άρχισε να αλλάξει υπέρ του δολαρίου ενώ το ψαλίδι στις διατραπεζικές αγορές άνοιξε περισσότερο. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος