Τουρκία – κατάρρευση κτιρίων: Το «παραθυράκι» της κατασκευαστικής αμνηστίας

Σεισμός στην Τουρκία: «Χωρίς σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές» - Έρευνα του BBC για τα κτίρια στις πληγείσες περιοχές

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τις δονήσεις των 7,8 και και 7, 6 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ισοδύναμες με 130 ατομικές βόμβες. Ο εντοπισμός του ρήγματος δείχνει τη γη να έχει κοπεί στα δύο. Το τεράστιο ρήγμα, μήκους 500 χιλιομέτρων, μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά.

Κατά μήκος του ρήγματος, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, καταστράφηκαν κατοικημένες περιοχές, δρόμοι και χωράφια.

«Είχε συγκεντρωθεί ενέργεια στο σημείο εδώ και δεκαετίες και έφτασε να μην μπορεί να τη συγκρατήσει άλλο και να σπάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Ιταλίας.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν 75 δευτερόλεπτα, αλλά η δόνηση κράτησε μάλλον περισσότερο, γιατί το έδαφος αντιδρούσε ακόμη σε αυτήν την πρώτη ρήξη, ανέφερε σεισμολόγος στο Anadolu.

Από τις ισχυρότατες αυτές σεισμικές δονήσεις η τουρκική γη μετατοπίστηκε κατά 3 μέτρα προς τα δυτικά.

Συνδυαστικά με την την πρωτοφανή ισχύ των δονήσεων, το εύρος της καταστροφής στην Τουρκία οφείλεται και σε έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της πλημμελούς τήρησης του αντισεισμικού κανονισμού στην ανέγερση των κτιρίων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχεον καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 12.000 κτίρια. Από αυτά έχουν καταρρεύσει πλήρως τα 6.500. Ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία έχει ενισχυθεί πολλές φορές στη διάρκεια των δεκαετιών, όπως για παράδειγμα το 1999, μετά το μεγάλο σεισμό στη Νικομήδεια με 17.000 νεκρούς. Τελευταία φορά που είχαμε νέες προδιαγραφές ήταν το 2018. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν τηρείται αυτός ο κανονισμός και υπάρχει αυτό το «παραθυράκι» της αποκαλούμενης κατασκευαστικής αμνηστίας. Απαλλάσσονται δηλαδή οι κατασκευαστές από τις υποχρεώσεις και από την τήρηση του κανονισμού, έναντι ενός προκαθορισμένου προστίμου.

Επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι στις πληγείσες περιοχές, έχει χορηγηθεί αυτή η αμνηστία σε 75.000 κτίρια.

Τουρκική έρευνα το 2020, που επικαλείται το BBC αναφέρει ότι στην περιοχή της Σμύρνης τέτοια αμνηστία έχει χορηγηθεί σε 672 χιλιάδες κτίρια.

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

Ανάλυση: Λήδα Παπαδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος