Οδοιπορικό της ΕΡΤ σε Άδανα και Οσμάνιγιε – Αποκαρδιωτικές εικόνες και μαρτυρίες «γροθιά»

Στα ισοπεδωμένα Άδανα και στο Οσμάνιγιε, βρίσκεται η ΕΡΤ όπου ίχνη ζωής στα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία – Συρία αναζητούν οι διασώστες. Ψάχνουν αδιάκοπα για εγκλωβισμένους αν και οι ελπίδες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Έλληνες διασώστες μάχονται στα ερείπια

Η πόλη Οσμάνιγιε μετράει και αυτή τις πληγές από τους σεισμούς της Δευτέρας, αλλά και από τους μετασεισμούς που ταρακουνάνε μέχρι και σήμερα την περιοχή.

Πολλά είναι τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και στην πόλη Οσμάνιγιε, όπως η πολυκατοικία που βρίσκεται πίσω μου, ενώ οι αρχές δυσκολεύονται στην άμεση περισυλλογή για απομάκρυνση των συντριμμιών.

 Διαφορετικά σημεία του τουρκικού νότου, ο ίδιος ανθρώπινος πόνος. Ο 23χρονος Αχμέτ, μπροστά από τα χαλάσματα του σπιτιού που έμενε ο παππούς του, περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ το οδυνηρό τέλος των δικών του ανθρώπων.

«Ο παππούς μου ήταν μόνος στο σπίτι. Τα ξημερώματα, στις 4:17  έγινε ο σεισμός. Όταν τον βγάλαμε από τα χαλάσματα ήταν νεκρός» λέει και συνεχίζει: «Παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να τον σώσουμε. Είναι κάτι, που ήρθε από τον Θεό. Εδώ ακριβώς, στη μέση έγινε. Δεν μπορέσαμε να τον βγάλουμε… με τις δικές μας προσπάθειες».

Οι σεισμόπληκτοι που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν είδη πρώτης ανάγκης, είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που ξημερώνει για την Τουρκία.

«Έχω τα αδέλφια μου. Πήγα να πάρω γάλα. Δεν υπάρχει γάλα. Μας είπαν ότι θα έρθει άλλο φορτηγό. Περιμέναμε εκεί. Δώσαμε το όνομα μας. Θα σας βοηθήσουμε, μας είπανε. Περιμένουμε τώρα κι εμείς» περιγράφει ο Αχμέτ.

«Μένουμε τώρα στο αυτοκίνητο. Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε. Κάνει κρύο».

Καθώς εκπνέει η 5η μέρα μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται στην περιοχή, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι συγγενείς των αγνοουμένων καλούνται να αντιμετωπίσουν πια τη δυσβάσταχτη απώλεια.

Αποστολή της ΕΡΤ στα Άδανα – Τουρκία: Ελβίρα Κρίθαρη

κάμερα Φώτης Πάντος/ ήχος Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος