Τουρκία: Η πρόσκληση του HDP προς την συμμαχία της αντιπολίτευσης ανησυχεί τα εθνικιστικά στοιχεία του μπλοκ

Η πρόσκληση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) προς την συμμαχία της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης

Η πρόσκληση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) προς την συμμαχία της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου στη Τουρκία, έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, απηύθυνε την πρόσκληση χθες το βράδυ αφού το αποτελούμενο από έξι κόμματα μπλοκ της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο κοινός του υποψήφιος στις εκλογές.

Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων που είναι αντίθετοι με την φιλοκουρδική του στάση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Φέρνοντας μαζί σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, σεκιουλαριστές και ισλαμιστές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης έβαλε στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές για να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ταυτόχρονα, ο Μιθάτ Σάντσαρ απηύθυνε πρόσκληση προς το μπλοκ για συνομιλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε το HDP να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

«Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο δίκτυο Haberturk.

Στέλεχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σάντσαρ έρχεται «λίγο πρόωρα», προσθέτοντας ότι το θέμα της υποστήριξης του HDP θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

«Η ανοικτή υποστήριξη του HDP θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από το Κόμμα IYI και την βάση του», είπε αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

«Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού.

Αλλο στέλεχος προερχόμενο από άλλο κόμμα της συμμαχίας δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του HDP θα κόψει το ποσοστό του IYI κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του CHP κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το προβάδισμα απέναντι στον συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, αλλά βραχεία κεφαλή. Το HDP συγκεντρώνει το 10% των ψήφων.

«Λεπτή ισορροπία»

Σε χθεσινή του ομιλία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε καμία αναφορά στο HDP και δήλωσε ότι τα υπόλοιπα πέντε κόμματα θα συμβάλουν στην επισφράγιση της εκλογικής νίκης.

«Μία πολύ λεπτή ισορροπία πρέπει να βρεθεί εδώ. Διαφορετικά, θα υπάρξει τίμημα», δήλωσε ο δεύτερος κομματικός αξιωματούχος. «Ψήφοι που προέρχονται από το HDP μπορεί να είναι ίσες με αυτές που θα χαθούν για την συμμαχία».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν αναμένεται να παίξει το χαρτί των ισχυρισμών για σχέσεις του HDP με τους κούρδους αντάρτες και τον ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν και δεν είναι γνωστή η χρονική στιγμή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει απορριφθεί το αίτημα του HDP για αναβολή της απόφασης μέχρι μετά τις εκλογές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη παγώσει τους λογαριασμούς του κόμματος.

Ο δεύτερος αξιωματούχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ορισμένοι κούρδοι ψηφοφόροι δεν θα υποστηρίξουν την συμμαχία λόγω της συμμετοχής του IYI.

Ο Σάντσαρ δήλωσε ότι το HDP έπαιξε ρόλο κλειδί στην δημιουργία των πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία και αυτό πρέπει να γίνει παραδεκτό ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος από την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο.

Προηγουμένως, το HDP είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο εάν δεν υπάρξουν συνομιλίες, αλλά ο Μιθάτ Σάντσαρ δήλωσε ότι το κόμμα επανεξετάζει την στάση του μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος