Τόνγκα: Σοκάρουν οι εικόνες πριν και μετά από την ηφαιστειακή έκρηξη – Γρίφος τα βαρυτικά κύματα

Το εκρηκτικό ωστικό κύμα από τον αέρα και το τσουνάμι από τη θάλασσα, είναι μόνο η αρχή του επιστημονικού γρίφου που προκάλεσε η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, με κύριο ερώτημα πώς θα επηρεαστούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι και στην Ευρώπη. Ήδη το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ανακοίνωσε ότι το κρουστικό κύμα της έκρηξης πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι εικόνες πριν και μετά την έκρηξη σοκάρουν.

Για κρουστικό κύμα  περίπου 10 μεγατόνων δηλαδή πάνω από 500 φορές πιο ισχυρό από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα», μίλησε ο Τζέιμς Γκάρβιν, ο επικεφαλής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

Στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, κατά μήκος του χείλους η υποθαλάσσια καλντέρα του ηφαιστείου  υψώθηκε έξω από τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα «νέο νησί». Στρώματα ατμού και τέφρας συνέδεσαν τελικά το νησί, γνωστό ως Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, με δύο πολύ παλαιότερα νησιά, που δεν υπάρχουν πια.

«Όταν βάζεις έναν τόνο θαλασσινού νερού σε ένα κυβικό χιλιόμετρο ηφαιστειογενούς βράχου, τα πράγματα θα γίνουν γρήγορα άσχημα», τόνισαν ειδικοί της  NASA, σύμφωνα με τους οποίους πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από μια ξαφνική πλημμύρα θαλασσινού νερού που προκάλεσε απότομη αλλαγή στα στρώματα υγρού μάγματος.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν το «αποτύπωμα»: Δεκάδες ομόκεντροι κύκλοι, που ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως κινούμενο κύμα στα αέρια της ατμόσφαιρας,  σε ακτίνα άνω των 16.000 χιλιομέτρων. Χαρακτηρίζονται «πρωτόγνωροι βαρυτικοί κυματισμοί» που έφθασαν από τον ωκεανό στην ιονόσφαιρα και φαίνεται να πέρασαν αρκετές φορές γύρω από τη Γη.

Προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων δεν είχαν παράγει τέτοιο σήμα.

«Πρόκειται για κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο στα δεδομένα από το όργανο AIRS  (Atmospheric Infrared Sounder) του δορυφόρου Aqua της NASA, που λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια», ανέφεραν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

«Ακατανόητη η φυσική του όλου συμβάντος, δεν ξέρουμε ακόμη τι είναι αυτό», δήλωσε ο φυσικός Κόργουιν Ράιτ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ.

Ο ειδικός στο κλίμα Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδίδει το φαινόμενο των κυματισμών της ατμόσφαιρας στο ότι η έκρηξη της Τόνγκα υπήρξε μοναδική, επειδή συνέβη πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις. «Το συμβάν φαίνεται να τελείωσε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αλλά ήταν τόσο εκρηκτικό που πιθανώς πυροδότησε ισχυρά βαρυτικά κύματα», εκτίμησε.

Το ηφαίστειο μπορεί να «δώσει» και άλλες μεγάλες εκρήξεις, αν και θεωρητικά  έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το μαγματικό «ρεζερβουάρ» του, είναι ένα ακόμη επιστημονικό συμπέρασμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος