Το εκρηκτικό ωστικό κύμα από τον αέρα και το τσουνάμι από τη θάλασσα, είναι μόνο η αρχή του επιστημονικού γρίφου που προκάλεσε η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, με κύριο ερώτημα πώς θα επηρεαστούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι και στην Ευρώπη. Ήδη το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ανακοίνωσε ότι το κρουστικό κύμα της έκρηξης πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι εικόνες πριν και μετά την έκρηξη σοκάρουν.
Saturday's eruption of the Hunga Tonga Hunga Ha’apai volcano was the world’s largest since the 1991 eruption of Mount Pinatubo in the Philippines.
Sentinel-2 satellite images captured the damage to Tonga from the resulting tsunami and ash.
Get imagery at https://t.co/C83FaFBJ0f pic.twitter.com/EUUSFcdOsX— USGS EROS (@USGS_EROS) January 18, 2022
Για κρουστικό κύμα περίπου 10 μεγατόνων δηλαδή πάνω από 500 φορές πιο ισχυρό από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα», μίλησε ο Τζέιμς Γκάρβιν, ο επικεφαλής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.
Στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, κατά μήκος του χείλους η υποθαλάσσια καλντέρα του ηφαιστείου υψώθηκε έξω από τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα «νέο νησί». Στρώματα ατμού και τέφρας συνέδεσαν τελικά το νησί, γνωστό ως Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, με δύο πολύ παλαιότερα νησιά, που δεν υπάρχουν πια.
«Όταν βάζεις έναν τόνο θαλασσινού νερού σε ένα κυβικό χιλιόμετρο ηφαιστειογενούς βράχου, τα πράγματα θα γίνουν γρήγορα άσχημα», τόνισαν ειδικοί της NASA, σύμφωνα με τους οποίους πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από μια ξαφνική πλημμύρα θαλασσινού νερού που προκάλεσε απότομη αλλαγή στα στρώματα υγρού μάγματος.
Tonga's volcanic blast was likely one of the loudest events on Earth in more than a century — carrying more than 500x the power of a nuclear bomb.https://t.co/uKSB4GahUy
— NPR (@NPR) January 18, 2022
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν το «αποτύπωμα»: Δεκάδες ομόκεντροι κύκλοι, που ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα ταχέως κινούμενο κύμα στα αέρια της ατμόσφαιρας, σε ακτίνα άνω των 16.000 χιλιομέτρων. Χαρακτηρίζονται «πρωτόγνωροι βαρυτικοί κυματισμοί» που έφθασαν από τον ωκεανό στην ιονόσφαιρα και φαίνεται να πέρασαν αρκετές φορές γύρω από τη Γη.
The violent eruption a few hours ago of the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano captured by satellites GOES-West and Himawari-8. pic.twitter.com/PzV5v9apF6
— Wonder of Science (@wonderofscience) January 15, 2022
Προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων δεν είχαν παράγει τέτοιο σήμα.
«Πρόκειται για κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο στα δεδομένα από το όργανο AIRS (Atmospheric Infrared Sounder) του δορυφόρου Aqua της NASA, που λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια», ανέφεραν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.
«Ακατανόητη η φυσική του όλου συμβάντος, δεν ξέρουμε ακόμη τι είναι αυτό», δήλωσε ο φυσικός Κόργουιν Ράιτ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ.
Ο ειδικός στο κλίμα Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδίδει το φαινόμενο των κυματισμών της ατμόσφαιρας στο ότι η έκρηξη της Τόνγκα υπήρξε μοναδική, επειδή συνέβη πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις. «Το συμβάν φαίνεται να τελείωσε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αλλά ήταν τόσο εκρηκτικό που πιθανώς πυροδότησε ισχυρά βαρυτικά κύματα», εκτίμησε.
Το ηφαίστειο μπορεί να «δώσει» και άλλες μεγάλες εκρήξεις, αν και θεωρητικά έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το μαγματικό «ρεζερβουάρ» του, είναι ένα ακόμη επιστημονικό συμπέρασμα.
- Ελλείψεις σε νερό, τέφρα παντού – Νέα βίντεο της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης
- Timelapse της έκρηξης στα νησιά Τόνγκα από το διάστημα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος