Το τελευταίο αντίο στον Πελέ – Aγρυπνία στο γήπεδο της Σάντος

Array

Οι Βραζιλιάνοι αποχαιρετούν αυτή την εβδομάδα τον γίγαντα του ποδοσφαίρου Πελέ, ξεκινώντας σήμερα με μια 24ωρη δημόσια αγρυπνία στο γήπεδο της ομάδας του, της Σάντος.

Αμέτρητοι είναι οι οπαδοί που θέλουν να τιμήσουν τον “βασιλιά” του ποδοσφαίρου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Οι πόρτες του σταδίου θα ανοίξουν στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα (1300 GMT). Το φέρετρο με τη σορό του μοναδικού παίκτη που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα θα εκτεθεί στο κέντρο του γηπέδου. Γνωστό ως Vila Belmiro από τη γειτονιά όπου βρίσκεται, το ασπρόμαυρο γήπεδο έχει χωρητικότητα 16.000 ατόμων.

Στις κερκίδες τρεις γιγαντιαίες σημαίες τοποθετήθηκαν και γράφουν: “Ζήτω ο βασιλιάς” και “Πελέ 82 χρόνια“, ενώ μία φέρει την εικόνα του Πελέ με τον αριθμό 10 στη φανέλα του.

Η είσοδος στο στάδιο θα επιτρέπεται μέχρι τις 10:00 π.μ. της Τρίτης, δήλωσαν οι υπεύθυνοι. Μετά από αυτό, θα πραγματοποιηθεί πομπή στους δρόμους της πόλης-λιμάνι που απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Σάο Πάολο.

Η πομπή θα περάσει από το σπίτι της μητέρας του Πελέ, της 100χρονης Σελέστ Αράντες, η οποία δεν γνωρίζει ότι ο παγκοσμίου φήμης γιος της πέθανε. Η πομπή θα καταλήξει σε ένα νεκροταφείο στο Σάντος, όπου ο Πελέ θα ταφεί σε ειδικό μαυσωλείο.

Στεφάνια από λουλούδια που άφησαν οι οπαδοί του έδωσαν μια πινελιά χρώματος στη Βίλα Μπελμίρο, όπου στεγάζεται μια προτομή και ένα άγαλμα του μεγάλου ποδοσφαιριστή. Σε άλλο σημείο της πόλης, πανό με το πρόσωπο του Πελέ κοσμούν ένα άλλο μνημείο που ανεγέρθηκε κατ’ εικόνα του. Στην έδρα της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια γιγαντιαία αφίσα με την εικόνα του Πελέ φέρει τη λέξη “αιώνιος”.

Ο Πελέ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν επί ένα μήνα μέχρι τον θάνατό του στις 29 Δεκεμβρίου. Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940, ο Πελέ μεγάλωσε πουλώντας φιστίκια στο δρόμο για να βοηθήσει την οικογένειά του. Πήρε το διάσημο παρατσούκλι του αφού πρόφερε λάθος το Bile, το όνομα ενός τερματοφύλακα της Vasco de Sao Lourenco, όπου έπαιζε κάποτε ο ποδοσφαιριστής πατέρας του.

Ο Πελέ βρέθηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 15 ετών, όταν άρχισε να παίζει επαγγελματικά με τη Σάντος. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, βοήθησε τη Βραζιλία να κατακτήσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1958. Ακολούθησαν οι τίτλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1962 και το 1970. Το τελευταίο σηματοδότησε το αποκορύφωμα της καριέρας του, καθώς πρωταγωνίστησε σε αυτό που πολλοί θεωρούν τη μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

Παρέμεινε ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χειροκροτώντας τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και παρηγορώντας τα φαβορί πριν από το τουρνουά όταν αποκλείστηκαν στα προημιτελικά μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος