Το συνταξιοδοτικό «καίει» τον Μακρόν – Συνταγματικές «ακροβασίες», αντιδράσεις & προτάσεις μομφής

Σε «κινούμενη άμμο» εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής εντός Εθνοσυνέλευσης και με τη λαϊκή οργή να «ξεχειλίζει» στους δρόμους. Η υιοθέτηση του νέου συνταξιοδοτικού απευθείας με Προεδρικό Διάταγμα «εκτροχίασε» την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει «ανάψει φωτιές» στη Γαλλία δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση.

Οι συνταγματικές ακροβασίες για την υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για πρόβλημα Δημοκρατίας, καθώς το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν και η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Μακρόν αλλά και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Την Παρασκευή το απόγευμα μια διακομματική πρόταση μομφής κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αν καταφέρει να σώσει την κυβέρνησή του, το επόμενο εμπόδιο ονομάζεται Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί τις κυβερνητικές «ακροβασίες» για να εγκριθεί πάση θυσία η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει ολόκληρο τον νόμο.

Στους δρόμους οι Γάλλοι – Διαδηλώσεις για αύξηση του ορίου από τα 62 στα 64 έτη

Οι διαμαρτυρίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, καθώς το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κλιμακώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Μετά από μια πολύ δύσκολη νύχτα για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο κόσμος βγήκε και πάλι το πρωί στο δρόμο, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζουν νέα μαζική απεργία για την Πέμπτη.

Διαδηλώτρια λέει ότι «παραμένουμε αποφασισμένοι, όπως και την πρώτη μέρα. Εάν αυτό δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να μας ακολουθήσουν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις, θα είναι εξαιρετικό».

Πρόταση μομφής από Μελανσόν & ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τη Λε Πεν

«Συνέβη κάτι θεμελιώδες, το γεγονός δηλαδή πως αμέσως ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο ηγέτης της Συμμαχίας της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Το κόμμα του και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν ήδη την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot. Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει την Κυριακή και η ψηφοφορία τη Δευτέρα.

Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν, που όμως αναμένεται να έχει λιγότερη τύχη.

«Έχετε δίκιο, δεν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των Γάλλων πολιτών που να στηρίζει το νομοσχέδιο. Είναι μια δύσκολη μεταρρύθμιση που γίνεται για να ισορροπήσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2030» τονίζει από την πλευρά της κυβέρνησης ο Ολιβιέ Βεράν.

Πάνω από 300 συλλήψεις – «Βουνό» τα σκουπίδια λόγω απεργίας

Πάνω από 300 συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ τεράστιο θέμα έχει προκληθεί στο Παρίσι με τα σκουπίδια λόγω της απεργίας, που εδώ και μέρες κάνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Εκτιμάται πως στους δρόμους των πόλεων βρίσκονται πάνω από 10.000 τόνοι σκουπιδιών.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος