Το ρολόι μετράει αντίστροφα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Το ρολόι μετράει αντίστροφα καθώς η Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στην Γλασκώβη εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι στόχοι της δεν θα επιτευχθούν Τα «διπλωματικά γάντια» βγαίνουν και συγκρούονται με την πολιτική πραγματικότητα σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να κάνουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 τόσο ώστε να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα «Οι υποσχέσεις είναι κούφιες όταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να λαμβάνει τρισεκατομμύρια επιδοτήσεις». Ωστόσο, δηλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι η ελπίδα παρέμεινε «μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί», είπε ο Πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, στους αντιπροσώπους που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση των στόχων θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού ζωντανούς ακόμη και όταν οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε τους παγκόσμιους ηγέτες να κατεβαίνουν στη Γλασκώβη οπλισμένοι με μια σειρά πρωτοσέλιδων ανακοινώσεων, από τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου έως ένα σχέδιο για τη διάσωση των τροπικών δασών.

Αλλά η πρόοδος έχει σταματήσει στις υποκείμενες τεχνικές διαπραγματεύσεις και τώρα σε επίπεδο υπουργών.

«Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα δεν νοιάζεται για τις δεσμεύσεις», είπε η ακτιβίστρια νεολαίας από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακατε. Νοιάζεται μόνο για το τι βάζουμε σε αυτό ή θα σταματήσουμε να βάζουμε σε αυτό. Η ανθρωπότητα δεν θα σωθεί με υποσχέσεις».

Τα κείμενα αποφάσεων προέτρεπαν τις χώρες να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την απαλλαγή από τις εκπομπές ρυπων και να υποβάλουν ανανεωμένες συνεισφορές έως το 2022, τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Περιλάμβαναν επίσης μια σπάνια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, βασικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων προηγμένων οικονομιών.

Η Μεγάλη Βρετανία υπογραμμίζει ότι θέλει το COP26 να οδηγήσει σε δεσμεύσεις από τις χώρες να διατηρήσουν τον στόχο του ανώτατου ορίου θερμοκρασίας 1,5 C της συμφωνίας του Παρισιού εφικτό.Ωστόσο, τα τρέχοντα εθνικά σχέδια μείωσης των εκπομπών, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγούσαν σε θέρμανση 2,7 C.

Ωστόσο Οι διαπραγματεύσεις «ταραχθηκαν»την Τετάρτη, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα — οι δύο μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων — παρουσίασαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για το κλίμα. Αν και δεν ήταν καθόλου λεπτομέρεια, οι παρατηρητές είπαν ότι το σύμφωνο καθήλωσε τις ανησυχίες ότι οι παγερές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που εισέρχονται στη COP26 θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες.

Όμως τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των πλούσιων ρυπαίνων και των αναπτυσσόμενων χωρών είναι χαμηλά αφού οι ανεπτυγμένες χώρες απέτυχαν να καλύψουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που υποσχέθηκαν έως το 2020. Τα οικονομικά γενικότερα εμποδίζουν την πρόοδο στη Γλασκώβη, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιμένουν σε περισσότερα χρήματα για προσαρμογή που μπορεί να βοηθήσει προετοιμάζονται για μελλοντικούς κλιματικούς κραδασμούς.

Εν τω μεταξύ, οι ανεπτυγμένες χώρες ευνοούν μια μεγαλύτερη ώθηση στη μείωση των εκπομπών, κάτι που οι χώρες δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτήσει πλήρως τα δίκτυά τους — και σε μεγάλο βαθμό άψογα για τις εκπομπές — θεωρούν ότι είναι άδικο.

Οι διοργανωτές είπαν ότι τα προσχέδια κειμένων αφιέρωσαν μια «πρωτοφανή» ενότητα στις απώλειες και τις ζημιές, αλλά τα ευάλωτα έθνη είπαν ότι σταμάτησε πολύ λιγότερο από τις προσδοκίες τους.

Άλλα ζητήματα που ενδέχεται να καθυστερήσουν μια συμφωνία στη Γλασκώβη περιλαμβάνουν μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις αγορές άνθρακα και τα κοινά χρονοδιαγράμματα αναφοράς.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος