Το παρασκήνιο και τα μηνύματα της επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο

Η καλά προετοιμασμένη επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο όπως προδίδουν οι ημερομηνίες στο βήμα της συνέντευξης Τύπου και την πλάκα προς τιμήν του στη Λεωφόρο του Θάρρους, θεωρείται ιστορική καθώς πραγματοποιείται τέσσερις μέρες πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής και με τον πόλεμο σε εξέλιξη.

Το θύμιζαν οι ένοπλοι και τα οχήματα ασφαλείας σε όλη τη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανού προέδρου από την Αμερικανική πρεσβεία μέχρι το προεδρικό μέγαρο και οι αντιαεροπορικές σειρήνες που συνόδευαν τους δύο προέδρους από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ μέχρι το μνημείο πεσόντων.

Η Ουκρανία αντέχει και είμαστε στο πλευρό της, είπε ο Τζο Μπάιντεν και δεσμεύτηκε για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ομάδων ή εταιρειών που προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αναπληρώσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Χάρη στη δικομματική υποστήριξη του Κογκρέσου θα διαθέσουμε δισεκατομμύρια άμεσης υποστήριξης από τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


«Κύριε πρόεδρε, γνωρίζω ότι αναμένεται ισχυρό πακέτο αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας, καθαρό σημάδι ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να επικρατήσει δεν έχει καμία πιθανότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt, σχολιάζοντας καταγγελίες της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη αποστολή κινεζικών πολεμικών όπλων στην Ρωσία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι, αν η Κίνα συμμαχήσει με την Ρωσία θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος.

Είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που στέλνουν αδιάκοπα όπλα στο πεδίο της μάχης, επεσήμανε το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν εντολές στην Κίνα και εμείς δεν δεχόμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να δείχνουν με το δάχτυλο τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, πόσο μάλλον να ασκούν καταναγκασμό και πίεση. Στο θέμα της Ουκρανίας, η αρχή της Κίνας συνοψίζεται σε μια πρόταση: προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υποργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν.

 
Στη Διάσκεψη του Μονάχου η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει μια τέτοια πρόταση που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της. 

Η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα είναι συμμαχικού χαρακτήρα για αυτό και ήταν πολλά τα προς συζήτηση θέματα  σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.  

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

«Να το σκεφτεί καλύτερα αν θα στείλει όπλα στη Ρωσία», το μήνυμα Μπάιντεν προς Κίνα

H επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στο Κίεβο υποδηλώνει την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, παρά τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήδη έχουν σταλεί σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Το ταξίδι αυτό ήταν μια προσωπική επιθυμία του Προέδρου ο οποίος ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Ρωσία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, στην Κίνα να το σκεφτεί καλύτερα αν αποφασίσει να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Μόσχα και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τους Αμερικανούς πολίτες ότι στην Ουκρανία διακυβεύεται η ελευθερία ολοκλήρου του δημοκρατικού κόσμου και συνεπώς η παροχή στήριξης είναι μονόδρομος. 

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος