Ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο: «Η Ουκρανία αντέχει – η Δημοκρατία αντέχει»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζο Μπαϊντεν στο Κίεβο λίγα 24ώρα πριν κλείσει ένας χρόνος από τον πόλεμο - Ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, ο οποίος ταξίδευε όπως τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί για την Πολωνία, όμως δίχως προηγούμενη ανακοίνωση το Air Force One προσγειώθηκε στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία αντέχει, η Δημοκρατία αντέχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος είναι στο πλευρό σας» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας από την Ουκρανική πρωτεύουσα. Κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του, ο ίδιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την χώρα, δίνοντάς της την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία πριν από την αναχώρησή του για το Κίεβο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των ανταλλαγών, δεν θα αναφερθώ στον τρόπο που απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας», πρόσθεσε.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS. Μέχρι σήμερα, οι Αμερικανοί έχουν δώσει βοήθεια ύωους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και φαίνεται πως δεν θα σταματήσουν να βοηθούν το Κίεβο. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς». Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν την προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, χωρίς να υπάρξει ρωσική πυραυλική επίθεση.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία ότι «κανείς δεν σας φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάνοντας λόγο για ιστορική επίσκεψη, που συνιστά «νίκη για τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» και προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες είναι ικανοποιημένοι από τις συνομιλίες τους.

«Η επίσκεψη αυτή είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον βάλτο – κανείς δεν σας φοβάται!».

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη | Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος