Λίγες ώρες πριν εξαπολύσει τη χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοίμαζε τη χώρα του για ένα μέλλον αυξανόμενης οικονομικής και όχι μόνο απομόνωσης, προτρέποντάς την να γίνει μια «σούπερ – Σπάρτη» της Μέσης Ανατολής.
Το μέλλον που ο Εβραίος πρωθυπουργός περιέγραψε για τη χώρα του, μιας πιο στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας, με οικονομική αυτάρκεια, βασισμένη στην εγχώρια παραγωγή και με περιορισμένες εμπορικές επιλογές έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ πολλών Ισραηλινών, που βλέπουν ανήσυχοι την προοπτική να ακολουθήσει η χώρα το μονοπάτι προς ένα κράτος-παρία.
Την Τρίτη 16/9, την ίδια ημέρα που τα τανκς κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης της Γάζας, μια εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ δημοσίευσε μια λεπτομερή και καταδικαστική έκθεση και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται να συζητήσει την πιθανή αναστολή μέρους της εμπορικής συμφωνίας Ισραήλ-ΕΕ, ενώ ο κατάλογος των χωρών που έχουν δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη συνέχισε να αυξάνεται – όπως και ο αριθμός των κρατών που απειλούν να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αν συμμετάσχει το Ισραήλ.
Στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν καθημερινές ιστορίες για Ισραηλινούς που μπλέκουν σε καβγάδες ή αντιμετωπίζονται εχθρικά από ντόπιους ενώ βρίσκονται σε διακοπές στο εξωτερικό. Για πολλούς Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει θεωρώντας τους εαυτούς τους ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της «Δύσης» στη Μέση Ανατολή, όλα αυτά είναι βαθιά ανησυχητικά.
Οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ σημείωσαν άμεσα πτώση μετά την ομιλία του Νετανιάχου για τη «σούπερ – Σπάρτη» και το σέκελ υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Όσοι στις αίθουσες συναλλαγών γνώριζαν Αρχαία Ελληνική Ιστορία θυμήθηκαν ότι οι Σπαρτιάτες μπορεί να πολέμησαν σκληρά, αλλά τελικά έχασαν καταστροφικά.
«Δεν θέλω να είμαι η Σπάρτη», δήλωσε ο Άρνον Μπαρ-Ντέιβιντ, επικεφαλής της Histadrut, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η ισραηλινή κοινωνία είναι εξαντλημένη και η θέση μας στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι πολύ κακή».
Καθώς ξεκίνησε η χερσαία επίθεση, μια ομάδα 80 εξέχοντων Ισραηλινών οικονομολόγων υπολόγισε τις ζημιές της χώρας σε δισεκατομμύρια σέκελ. Προειδοποίησαν ότι η προσπάθεια κατάκτησης και καταστροφής ολόκληρης της Γάζας αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια και την οικονομική ανθεκτικότητα του κράτους του Ισραήλ και θα μπορούσε να το απομακρύνει από την ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών».
Στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους ξένους για την αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε «πολιορκία που οργανώνεται από λίγες χώρες».
«Η μία είναι η Κίνα και η άλλη το Κατάρ. Και οργανώνουν μια τεράστια επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Ισραήλ, του δυτικού κόσμου και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη η απειλή είναι διαφορετική, αλλά εξίσου επιβλαβής: «η Δυτική Ευρώπη έχει μεγάλες ισλαμιστικές μειονότητες που κάνουν πολλή φασαρία. Πολλές από αυτές έχουν πολιτικά κίνητρα και συμμαχούν με τη Χαμάς και το Ιράν».
Αν και δεν κατονόμασε τις χώρες, τα σχόλιά του φαίνεται ότι αναφέρονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Βέλγιο, που αναμένεται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες και ασκούν όλο και πιο σκληρή κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο ισχυρισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι κατά κάποιο τρόπο υποχείρια του ισλαμισμού είναι και αυτός μια ηχώ των θεωριών συνωμοσίας που διαδίδονται από τα ακροδεξιά κινήματα σε αυτές τις χώρες.
Ο Νετανιάχου και ο συνασπισμός του συμμαχούν όλο και περισσότερο με την ακροδεξιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αγνοώντας την αντισημιτική καταγωγή αυτών των κινημάτων.
Πολιτικές αντιδράσεις
Για τους εγχώριους επικριτές του, η έντονη ρητορική του Νετανιάχου δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια χαρακτηριστική άρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησής του.
Ένας σχολιαστής στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, χρησιμοποιώντας μια βιβλική αναφορά, θεωρεί ότι οι πολιτικές του Νετανιάχου «οδηγούν πραγματικά το Ισραήλ κατευθείαν στην τραγική κατάσταση ενός λαού που θα ζει μόνος, αποκομμένος από τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Μια χώρα που άλλα έθνη δεν θα θέλουν να πλησιάσουν, να την επισκεφτούν ή πολύ λιγότερο να κάνουν εμπόριο μαζί της».
Ο πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατών στην Κνεσέτ, Γιαΐρ Γκολάν, εξέφρασε την ευρέως διαδεδομένη υποψία στο Ισραήλ ότι ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να κρατήσει το Ισραήλ βυθισμένο στον πόλεμο, ως μέσο για να αποτρέψει τις εκλογές, να παραμείνει πρωθυπουργός και, ως εκ τούτου, να μην φυλακιστεί.
Πράγματι, κατά την ακροαματική διαδικασία χθες Τρίτη στη δίκη όπου κατηγορείται για διαφθορά, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την χερσαία επίθεση ως επιχείρημα για να περιορίσει την παρουσία του στο δικαστήριο.
Παρά τις επικρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Νετανιάχου τα τελευταία δύο χρόνια, έχει παραμείνει στην εξουσία έχοντας σε κάθε περίπτωση την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, στην εγχώρια πολιτική σκηνή τα υπερορθόδοξα και εθνικά θρησκευτικά κινήματα έχουν ενισχυθεί, ενώ την ίδια ώρα οι παλιές κοσμικές, τεχνοκρατικές ελίτ φαίνεται να έχουν αποδυναμωθεί.
Οι εταίροι του συνασπισμού του Νετανιάχου στην άκρα δεξιά χαιρετίζουν τη νοοτροπία που επιδιώκει να ενσταλάξει ο πρωθυπουργός, καθώς απομακρύνει την προοπτική συμβιβασμού που θα εμπόδιζε την πορεία προς ένα μεγαλύτερο Ισραήλ, χτισμένο πάνω στα ερείπια των παλαιστινιακών εδαφών.
Ένας δεξιός σχολιαστής στην ίδια εφημερίδα Yedioth Ahronoth υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα οι Ισραηλινοί να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται σε έναν θρησκευτικό πόλεμο μέχρι θανάτου, στον οποίο ορισμένες οικονομικές δυσκολίες είναι απλά ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν.
Πηγή: The Guardian
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος