Το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ στη σύνοδο των «27» – Οι ελληνικές θέσεις

Δεύτερη μέρα της άτυπης συνόδου κορυφής η οποία στην πρώτη της ημέρα ασχολήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την Ουκρανία και τις συνέπειες του πολέμου και κυρίως με την επόμενη μέρα. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.

Οι 27 ηγέτες έμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο ανάκτορο των Βερσαλλιών χωρίς κινητά με αποτέλεσμα οι διαρροές να είναι ελάχιστες και ανάμεσα σε διαφωνίες και πολύωρες συζητήσεις κατέληξαν στα εξής:

Κατ’ αρχήν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην «μεγάλη» σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Στα θετικά για την Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι η αποδοχή του σχεδίου των 6 σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η Κομισιόν θα περιλάβει το σχέδιο των 6 σημείων στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει. Να εξηγήσουμε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης και την μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά στο θέμα της ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε το αίτημα αυτό, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017, με τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ. Στο πλευρό του Σολτς τάχθηκαν Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

«Πάγωσαν» επίσης οι συζητήσεις για την έκδοση ευρωομολόγου το οποίο ήταν ιδέα του Εμμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για το χρονοδιάγραμμα, απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαΐου.

Το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ στη σύνοδο των «27» – Οι ελληνικές θέσεις
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε ουσιαστική συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και μίλησαν όχι μόνο για την ουκρανική κρίση αλλά και για τα ελληνοτουρκικά λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ και ο κ. Σολτς θα βρεθεί στην Τουρκία τη Δευτέρα 14 Μαρτίου όπου θα έχει τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιντζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος