Το ΝΑΤΟ για το «θρίλερ» του Nord Stream: Προάγγελος επικίνδυνης κλιμάκωσης η δολιοφθορά

Array

Το θρίλερ συνεχίζεται, στο νέο μέτωπο του πολέμου, στη Βαλτική. Τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς Nord Stream εντόπισε το λιμενικό της Σουηδίας και η πεποίθηση ότι πρόκειται για δολιοφθορά είναι πλέον γενικευμένη. Πάνω από τη μισή ποσότητα του αερίου που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας έχει πλέον διαρρεύσει και το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι θα δοθεί συλλογική και αποφασιστική απάντηση.

Οι διαρροές στο δίκτυο του Nord Stream είναι το πιο σοβαρό περιστατικό για την ασφάλεια στη Βαλτική. Η δολιοφθορά ανέδειξε πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το υποθαλάσσιο ενεργειακό δίκτυο και πόσο ευάλωτη είναι σε παρόμοια περιστατικά. Γι΄αυτό και ήδη όλες οι ευρωπαικές χώρες προετοιμάζονται γι΄αυτό το αδιανόητο έως χθες. Προετοιμάζονται για τυχόν επίθεση στις ενεργειακές υποδομές τους εκτός Βαλτικής. Μπορούν να αποτελέσουν στόχο ακόμη και τα πλοία που μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο. ΑκόμΗ και το υποθαλάσσιο δίκτυο των τηλεπικοινωνιών.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ καθιστά απόλυτα σαφές ότι εκλαμβάνει αυτή την δολιοφθορά ως προάγγελο επικίνδυνης κλιμάκωσης και διαμηνύει την ετοιμότητα να απαντήσει συλλογικά και αποφασιστικά.

Τέταρτη ζημιά στον Nord Stream ανακάλυψαν οι Σουηδικές αρχές, που έδωσαν στη δημοσιότητα και νέες εικόνες από τη διαρροή φυσικού αερίου που φτάνει στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία μετά το σαμποτάζ» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λιντνερ.

Είτε πρόκειται για ντρόουν που τοποθέτησαν βόμβες στους αγωγούς, είτε δύτες που τις πυροδότησαν με τηλεχειρισμό, το βέβαιο είναι ότι επρόκειτο για μία ενέργεια αρκετά δύσκολη στην εκτέλεσή της.

«Μοιάζει με τρομοκρατική ενέργεια, που οργάνωσε κάποιο κράτος» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Το CNN, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκαλύπτει ότι πριν από μερικές μέρες, στα σημεία των διαρροών, βρίσκονταν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ωστόσο διευκρινίζει ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των ζωτικών υποδομών της Συμμαχίας, θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση» διαμηνύει ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Το Κρεμλίνο απαντά ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι πιο αισθητή από τη ρωσική και θυμίζει ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που ήθελε να σταματήσει τη λειτουργία του Nord Stream.

«Ένας είναι αυτός που ωφελείται. Και φυσικά είναι η Ουάσιγκτον» σημειώνει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Στη Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για νέες επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας σε μία στιγμή που η έλλειψή της, ωθεί τις κυβερνήσεις σε όλο και περισσότερα μέτρα στήριξης. Ήδη η Κομισιόν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών υποδομών.

«Εργαζόμαστε από κοινού με το κράτη-μέλη προκειμένου να εξετάσουμε γενικά με ποιον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την αναγκαία ασφάλεια όλων των υποδομών» σημειώνει η Ντάνα Σπίναντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ενώ μία διαμάχη για τα τέλη διέλευσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Gazprom και τη Naftogaz θέτει σε κίνδυνο και την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με κίνδυνο ο Τουρκστριμ να γίνει ο μοναδικός αγωγός που θα φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος