Το Μπαχρέιν προσβλέπει σε βελτιωμένες σχέσεις με το Ιράν

Σύνοψη
  • Οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις από την εποχή της Αραβικής Άνοιξης.
  • Το Μπαχρέιν ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που υποστήριξε τις αμερικανικές επιθέσεις στους Χούθι.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα ενώπιον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο να καθυστερήσει κι άλλο η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του νησιωτικού βασιλείου του Κόλπου και του Ιράν, προσθέτοντας ότι η χώρα του ανυπομονεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη.

Το Μπαχρέιν προσβλέπει σε βελτιωμένες σχέσεις με το Ιράν
Σε εγκάρδιο κλίμα η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Μπαχρέιν. (Yury Kochetkov/Pool Photo via AP)

Το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα στο παρελθόν το Ιράν ότι υποδαυλίζει εξεγέρσεις του σιιτικού στοιχείου της χώρας, που αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού, εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας του βασιλείου.

Το 2011, η Αραβική Άνοιξη έφτασε και στο Μπαχρέιν, με χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές να βγαίνουν στο δρόμο απαιτώντας την πτώση της μοναρχίας. Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτικών δυνάμεων, κατέστειλε την εξέγερση με ένα τίμημα αίματος πολύ υψηλό, αφού πολυάριθμοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το Μπαχρέιν κατηγόρησε εν μέρει το Ιράν για αυτή την αναταραχή, όμως η κατηγορία απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την Τεχεράνη.

Το Μπαχρέιν ήταν το μόνο κράτος του Κόλπου που υποστήριξε τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, όταν αυτοί ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που σχετίζονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Πηγή: Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος