Το Κογκρέσο του Παλάου απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ για αποδοχή προσφύγων τρίτων χωρών

Το εθνικό κογκρέσο του Παλάου δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού θα δεχόταν αιτούντες άσυλο από τρίτες χώρες∙ την ώρα που ο Πρόεδρός του βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τις ετήσιες συνομιλίες χρηματοδότησης.

Το αίτημα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος  Σουρέιντζελ Γουίπς ενημέρωσε το εθνικό συνέδριο του Παλάου και το συμβούλιο των αρχηγών σχετικά με το αίτημα στις 18 Ιουλίου, ανέφερε το γραφείο του προέδρου του Παλάου σε ανακοίνωσή του.

Η προτεινόμενη συμφωνία έδινε στο Παλάου το δικαίωμα να αποδέχεται ή να απορρίπτει κάθε άτομο ξεχωριστά που θα του παρέπεμπαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παλάου, Τζόελ Έρενντραϊχ, δήλωσε στη συνάντηση ότι το Παλάου δεν θα λειτουργούσε ως κέντρο επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, όπως η Ναούρου στο πλαίσιο της εκτός συνόρων πολιτικής ασύλου της Αυστραλίας, αλλά θα θεωρούνταν «ασφαλής τρίτη χώρα», και θα παρεχόταν οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Island Times του Παλάου.

Ο Γουίπς  βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για ετήσιες συνομιλίες σχετικά με την οικονομική βοήθεια, δήλωσε το γραφείο του.

Η απόρριψη

Το Παλάου, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων, έχει συνάψει σύμφωνο ελεύθερης σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχοντας οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα να επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να έχει πρόσβαση στο έδαφός του.

Το Παλάου ήταν ένα από τα λίγα κράτη που απέφυγαν τους αμερικανικούς δασμούς τον Απρίλιο, ενώ δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 για τους πρόσφυγες.

Το εθνικό κογκρέσο του Παλάου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Γουίπς νωρίτερα αυτό τον μήνα και τον προέτρεψε να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Γερουσίας Χόκκον Μπούλες και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκίμπσον Κανάι, την οποία είδε το Reuters, αναφέρεται ότι το κογκρέσο υποστηρίζει σθεναρά τη συνεργασία του Παλάου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση».

«Συμβουλεύουμε να μην προχωρήσετε περαιτέρω με αυτό το ζήτημα, μόνο και μόνο λόγω των πρακτικών προβλημάτων που θα προέκυπταν στην κοινωνία μας από την εγκατάσταση προσφύγων», ανέφερε η επιστολή στις 21 Ιουλίου.

Ανησυχίες για τη γενικότερη πολιτική

Στις 15 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι μια πτήση απέλασης από τις ΗΠΑ -που μετέφερε μετανάστες από διάφορες χώρες- προσγειώθηκε στο Εσβατίνι στη νότια Αφρική, μια κίνηση που ακολούθησε της άρσης των περιορισμών από το Ανώτατο Δικαστήριο στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη δέουσα διαδικασία και άλλες
ανησυχίες σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ, τις οποίες η κυβέρνησή του έχει παρουσιάσει ως μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εγχώριας ασφάλειας.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος