Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την επίθεση στη Ράφα – Πού θα πάνε οι άμαχοι

Η εξαγγελθείσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, φαίνεται επικείμενη, αλλά εγείρει πολλούς αγνώστους: πότε θα προχωρήσει, πώς θα λειτουργήσει ο Στρατός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας, που θα πάνε οι άμαχοι και πώς θα διαβεβαιώσει την Αίγυπτο ότι το να φτάσει στα σύνορα δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.


Το Ισραηλινό Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τη Δευτέρα το σχέδιο που σχεδίασε ο Στρατός για την επέκταση της χερσαίας επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα, καθώς και ένα σχέδιο εκκένωσης αμάχων, αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για το πού σχεδιάζουν να τους μεταφέρουν, αφού ολόκληρος ο θύλακας είναι πρακτικά ερειπωμένος.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας είχαν ήδη εκκενωθεί από το βόρειο μισό του θύλακα στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα ήταν αναπόφευκτη από τη βόρεια πλευρά. Πολλοί πήγαν κατευθείαν στη Ράφα, τότε το πιο απομακρυσμένο μέρος από τα ισραηλινά τανκς, που τώρα τους καταδιώκουν.


Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το κατέστησε σαφές πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Ράφα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τέσσερα τάγματα της Χαμάς», ανέφερε για το τελευταίο προπύργιο της ισλαμιστικής ομάδας, αν και υποσχέθηκε να εκκενώσει πρώτα τους αμάχους όπως ζητήθηκε από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει προτείνει το βόρειο τμήμα του θύλακα ως επιλογή. «Υπάρχουν ακόμη μάχες στη βόρεια Γάζα, η περιοχή δεν είναι καθαρή. Η μεταφορά αμάχων από τη Ράφα σε αυτήν την περιοχή θα ήταν λάθος. Θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον», λέει ο Yossi Kuperwasser, πρώην στρατηγός που ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, επέμεινε ότι δεν θα δεχτεί την έξοδο Παλαιστινίων στην επικράτειά του και τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός ψηλού τσιμεντένιου τοίχου για να οριοθετήσει αυτό που φαίνεται σαν «ζώνη περιορισμού» λόγω της πιθανότητας εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας.
Οι αιγυπτιακές αρχές διευκρίνισαν αργότερα ότι είναι μια υλικοτεχνική περιοχή αποθήκευσης ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι μια τέτοια ζώνη ασφαλείας είναι κοινή για κάθε χώρα για να διατηρήσει «την ασφάλεια των συνόρων της και την κυριαρχία της».


Εκτός από την εξάρθρωση της Χαμάς, η επίθεση στη Ράφα έχει στρατηγικούς στόχους για το Ισραήλ. Αυτά τα σύνορα των 14 χιλιομέτρων που χωρίζουν τη Λωρίδα από την Αίγυπτο ονομάζονται, με τους ισραηλινούς στρατιωτικούς όρους, ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας, μια εστία λαθρεμπορίου, ιδιαίτερα όπλων, που το Ισραήλ έλεγχε μέχρι το 2005, όταν εκκένωσε τους οικισμούς του από τον θύλακα και πέρασε στον χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής, αν και εκδιώχθηκε από τη Χαμάς το 2007.


Ο Kuperwasser πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για το Ισραήλ να ελέγχει αυτά τα σύνορα «σε συντονισμό με την Αίγυπτο», επειδή είναι επίσης προς το συμφέρον του να σταματήσει το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση που επέτρεψε στη Χαμάς να οπλιστεί.


Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ και η Σιν Μπετ, βρέθηκαν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα για να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι η επίθεση στη Ράφα δεν θα επηρεάσει την Αίγυπτο ούτε θα συνεπάγεται εκτοπισμό Παλαιστινίων.


«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μια σημαντική πρόκληση στην ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική, όχι μόνο λόγω του ελέγχου των συνόρων, αλλά και λόγω των υπόγειων σηράγγων που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο», δήλωσε στην EFE ο Ισραηλινός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Avi Melamed.
Αν και αναγνωρίζει ότι η επιχείρηση στη Ράφα παρουσιάζει μια άλλη μεγάλη πρόκληση, αφού έχουν μείνει οι 130 όμηροι στα χέρια της Χαμάς, της οποίας η ηγεσία κρύβεται εκεί μαζί τους «ως ασφάλεια ζωής, αφού μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες».


Το Ισραήλ δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να ανακτήσει τον έλεγχο του διαδρόμου. Μάλιστα, στο σχέδιο για τη μεταπολεμική στη Λωρίδα, που παρουσίασε το Ισραηλινό Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ορίζει ότι θα διατηρήσει τον «έλεγχο ασφαλείας» του θύλακα, αν και θα παραδώσει την πολιτική διαχείριση στους Παλαιστίνιους.
«Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Χαμάς δεν θα υπάρχει πλέον ως στρατιωτική δύναμη στη Γάζα. «Θα διατηρήσουμε την ελευθερία των επιχειρήσεων στη Γάζα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναχαίτιση οποιασδήποτε απειλής κατά του Ισραήλ», εξήγησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.


Η επίθεση στη Ράφα είναι ξεκάθαρη, αλλά το επόμενο ερώτημα είναι πότε. Ο ίδιος ο Νετανιάχου πρότεινε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας, η εισβολή στην περιοχή θα μπορούσε να καθυστερήσει, αλλά ποτέ να μην ακυρωθεί.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει «ελπίδα» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 5 Μαρτίου, πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος