Το Ισραήλ προειδοποιεί τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος

Σύνοψη
  • Η αναγνώριση θα ήταν "βραβείο προς την τρομοκρατία" λέει το Τελ Αβίβ.
  • Τη διπλωματική οδό προκρίνουν δυτικές χώρες.

Το Τελ Αβίβ προειδοποίησε χθες Δευτέρα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ότι το σχέδιό τους να προχωρήσουν σε αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θα αποτελούσε «βραβείο για την τρομοκρατία» και θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας μέσω διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ισπανία δήλωσε ότι, στο όνομα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του κράτους που ανακήρυξαν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γάζα βρισκόταν εδώ και καιρό υπό την κυριαρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία απορρίπτει την ειρήνη με το Ισραήλ και στις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος όξυνε σημαντικά τη βία και στη Δυτική Όχθη, όπου το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην κατασκευή εκτεταμένων εβραϊκών οικισμών.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στέλνει ένα μήνυμα στη Χαμάς και στις άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις ότι οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών θα ανταμείβονται με πολιτικές χειρονομίες προς τους Παλαιστίνιους», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, που συνεχίζει λέγοντας ότι «η επίλυση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Οποιαδήποτε δέσμευση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους μόνο απομακρύνει την πιθανότητα επίτευξης λύσης και αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια».

Το Ισραήλ, στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου συμμετέχουν μέχρι και ακροδεξιοί, έχει αποκλείσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να αποκτήσει κρατική υπόσταση η Παλαιστίνη.

Η στάση αυτή έχει φέρει προστριβές με χώρες της Δύσης, οι οποίες μεν στηρίζουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις για την ήττα της Χαμάς, όμως προτάσσουν μια διπλωματική λύση για μετά τον πόλεμο.  

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος