Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας – Υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο το Αλ Σίφα

Τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας έχουν οι ισραηλινοί. Mετά τα τανκς και τους κομάντο, μπήκαν οι μπουλντόζες στο Αλ Σίφα, για να καταστρέψουν το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, που βρίσκεται στα υπόγεια τούνελ, σύμφωνα με τον στρατό. Δεν πρέπει να μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ με ψήφισμά του το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παύσεις. 

Όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο, ανακοίνωσαν οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα, η Paltel και η Jawwal, σήμερα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση της επίθεσής τους σε περιοχές όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν προηγούμενες εντολές εκκένωσης συνωστίζονται σε καταφύγια και σπίτια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Διεύρυνση των επιχειρήσεων στο νότο, όπου το Ισραήλ πραγματοποιεί ήδη καθημερινές αεροπορικές επιδρομές, απειλεί να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο έδαφος. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας, με τους περισσότερους να έχουν καταφύγει στο νότο, όπου τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια είναι όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι σαφές πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε, καθώς η Αίγυπτος αρνείται να επιτρέψει μια μαζική μεταφορά στο έδαφός της.

Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας – Υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο το Αλ Σίφα

Περισσότεροι από 11.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, τα δύο τρίτα από αυτούς γυναίκες και ανήλικοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Άλλοι 2.700 έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, με τους περισσότερους να πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο πόλεμος έχει φουντώσει τις εντάσεις και αλλού. Την Πέμπτη, ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τέσσερα άτομα σε σημείο ελέγχου στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν τουφέκια, πιστόλια και τσεκούρια και προετοίμαζαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς προσπάθησε πολύ για να κρύψει τις αποδείξεις

Μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ερευνούν κάθε κτίριο και κάθε όροφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, στο συγκρότημα όπου παραμένουν ακόμη εκατοντάδες ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος. «Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλά κρυμμένη τρομοκρατική υποδομή στο συγκρότημα», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπλα και εξοπλισμός της Χαμάς βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Η Χαμάς εργαζόταν συστηματικά για να κρύψει τις υποδομές και τις αποδείξεις» στα νοσοκομεία της Γάζας, πρόσθεσε.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας την Τετάρτη, αναζητώντας ίχνη της Χαμάς μέσα και κάτω από τις εγκαταστάσεις, όπου νεογέννητα και εκατοντάδες άλλοι ασθενείς υποφέρουν εδώ και μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά αγαθά. Τα στρατεύματα ερεύνησαν τα υπόγεια επίπεδα του νοσοκομείου την Πέμπτη και συνέλαβαν τεχνικούς που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εξοπλισμού του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Ο στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του συνοδεύονταν από ιατρικές ομάδες που έφερναν θερμοκοιτίδες και άλλες προμήθειες.

Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας – Υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο το Αλ Σίφα

Αφού περικύκλωσε το Σίφα για μέρες, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πίεση για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε τους ασθενείς, το προσωπικό και τους πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί για να παρέχει κάλυψη στους μαχητές της. Ο ισχυρισμός αυτός – για τον οποίο οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν πληροφορίες που τον στηρίζουν – αποτελεί μέρος της ευρύτερης κατηγορίας του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα που δείχνει τρεις σάκους που βρέθηκαν κρυμμένοι γύρω από ένα εργαστήριο μαγνητικής τομογραφίας, καθένας από τους οποίους περιείχε ένα τουφέκι εφόδου, χειροβομβίδες και στολές της Χαμάς, καθώς και μια ντουλάπα που περιείχε έναν αριθμό τουφεκιών εφόδου χωρίς γεμιστήρες πυρομαχικών. Το Associated Press δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι τα όπλα βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς και της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας αρνούνται ότι μαχητές δρουν στο Σίφα – ένα νοσοκομείο που απασχολεί περίπου 1.500 άτομα και διαθέτει περισσότερα από 500 κρεβάτια. Παλαιστίνιοι και ομάδες δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέτει απερίσκεπτα σε κίνδυνο αμάχους.

Ο Munir al-Boursh, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας μέσα στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι τα στρατεύματα έκαναν έφοδο στο υπόγειο και σε άλλα κτίρια και ανέκριναν ασθενείς, προσωπικό και ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονταν με μαχητές έξω από το νοσοκομείο για μέρες, αλλά δεν υπήρχαν αναφορές για μαχητές που πυροβολούσαν από το εσωτερικό του Αλ Σίφα ή για μάχες εντός του νοσοκομείου μετά την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 40 ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία μωρά, πέθαναν από τότε που η γεννήτρια έκτακτης ανάγκης του Αλ Σίφα έμεινε από καύσιμα το Σάββατο. Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την κατάσταση άλλων 36 μωρών, τα οποία το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα ότι κινδύνευαν να πεθάνουν.

Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας – Υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο το Αλ Σίφα

ΠΟΥ: Περιορισμένες οι επιλογές για την εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους για την εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας αλλά οι επιλογές είναι λίγες καθώς υπάρχουν περιορισμοί για θέματα αναφορικά με την ασφάλεια και τις διαδικασίες μεταφοράς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ένα εμπόδιο είναι ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει επαρκείς ποσότητες καυσίμων για τα ασθενοφόρα της εντός της Γάζας για την απομάκρυνση ασθενών, δήλωσε στο Reuters ο περιφερειακός διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Ρικ Μπρέναν.

Η Αίγυπτος είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο τα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στη Γάζα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων αρκεί να δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ανεμπόδιστη δίοδο, δήλωσε ο ίδιος από το Κάιρο.

Εξ όσων γνωρίζει ο ΠΟΥ, υπάρχουν ακόμα περίπου 600 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 27 σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Σίφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν αυτή την εβδομάδα ύστερα από πολιορκία ημερών, δήλωσε ο Μπρέναν. «Εξετάζουμε την περίπτωση πλήρους εκκένωσης αλλά υπάρχουν πολλές ανησυχίες, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διαδικασία μεταφοράς. Οι επιλογές μας είναι αρκετά περιορισμένες αλλά ελπίζουμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ειδήσεις τις επόμενες 24 ώρες», δήλωσε.

Αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα στην απομάκρυνση θα είναι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και 36 νεογέννητα βρέφη, που έχασαν την πρόσβαση σε θερμοκοιτίδες λόγω έλλειψης καυσίμων για την ηλεκτροδότηση, δήλωσε. Τα σχέδια εκκένωσης περιπλέκονται από το γεγονός ότι τον περισσότερο καιρό δεν υπάρχει επικοινωνία με το νοσοκομείο, δήλωσε ο Μπρέναν. «Η ιδέα είναι ότι θα φέρουμε την πλειονότητα των ασθενών σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων από τη Σίφα», πρόσθεσε.

«Θα φέρουμε την πλειονότητα αυτών σε νοσοκομεία στη νότια Γάζα αλλά εκείνα τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη άρα αυτό είναι ένας ακόμα παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση. Η άλλη επιλογή είναι φυσικά να φέρουμε κάποιους από αυτούς στην Αίγυπτο».

Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος