Το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή νέου οικισμού για εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Φόβοι για νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου οικισμού για εποίκους στη συνοικία Αλ Σαουαρέχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που θεωρείται από τους Παλαιστίνιους η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA φιλοξένησε δηλώσεις μελών της οικογένειας Παλαιστινίων Αμπού Χουσεΐν, που φέρεται ως ιδιοκτήτρια έκτασης στην προαναφερθείσα συνοικία, ότι ένιωσαν δυσάρεστη έκπληξη όταν αντίκρυσαν Ισραηλινούς εποίκους να έχουν καταλάβει την ιδιοκτησία τους και να έχουν ξεκινήσει την ανέγερση οικιών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ πέρασε στα τέλη Ιουνίου ένα νέο νόμο που διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση κατασκευής νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη. Αυτή η πρωτοβουλία έφερε τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο των Παλαιστίνιων, αλλά και προβληματισμό και κριτική εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, αφού το Διεθνές Δίκαιο θεωρεί ρητά ως έγκλημα πολέμου την εποίκηση εδαφών που έχουν καταληφθεί στρατιωτικά.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα που προϋπήρχαν του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ οι Ισραηλινοί διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι η Ιερουσαλήμ είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσα της χώρας τους. Κατά συνέπεια, σφοδρές εντάσεις και συγκρούσεις αναζωπυρώνονται συχνά στην περιοχή. Από την αρχή του χρόνου, 175 Παλαιστίνιοι και 25 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε αιματηρά επεισόδια στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και υπάρχει φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Στη Δυτική Όχθη υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα 700.000 Ισραηλινοί έποικοι, είτε σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί για αυτούς οι εβραϊκές αρχές, είτε σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι ακόμη και από το κράτος του Ισραήλ.  

Πηγή: Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος