Το Ιράν καταδίκασε την κόρη του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί σε φυλάκιση 5 ετών

Η Φαεζέχ Χασεμί, ακτιβίστρια κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί (Akbar Hashemi Rafsanjani) καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, δήλωσε την Τρίτη ο δικηγόρος της.
Ο δικηγόρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον της Φαεζέχ Χασεμί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης κατηγόρησε την Χασεμί πέρυσι για «προπαγάνδα κατά του συστήματος», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι είχε συλληφθεί για «υποκίνηση ταραχών» στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής Κούρδης υπό κράτηση από την αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις έχουν θέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κληρικούς ηγεμόνες του Ιράν από την επανάσταση του 1979.

«Μετά τη σύλληψη της κυρίας Faezeh Hashemi, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά η ποινή δεν είναι οριστική», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η δικηγόρος υπεράσπισης Neda Shams.

Το 2012, η Faezeh Hashemi καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απαγόρευσε τις πολιτικές δραστηριότητες για «αντικρατική προπαγάνδα» που χρονολογείται από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009. Ο πατέρας του πέθανε το 2017.

Οι ρεαλιστικές πολιτικές της οικονομικής απελευθέρωσης του πρώην Προέδρου Ραφσαντζάνι και οι βελτιωμένες σχέσεις με τη Δύση προσέλκυσαν ένθερμους υποστηρικτές και εξίσου σκληρούς επικριτές στη διάρκεια της ζωής του. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κείμενο – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος