Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, σε κοινή επιχείρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 29ης Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη άμεση στρατιωτική δράση της Βρετανίας στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Λονδίνο.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Τι έγινε
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, μαχητικά Typhoon FGR4 της RAF, με υποστήριξη αεροσκαφών ανεφοδιασμού Voyager, εξαπέλυσαν πλήγματα με κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV σε στόχο περίπου 24 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σανάα. Ο στόχος, όπως διευκρίνισε το Λονδίνο, ήταν εγκατάσταση κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), που οι Χούθι χρησιμοποιούν για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Η επιχείρηση έγινε σε νυχτερινές ώρες για να μειωθεί ο κίνδυνος απωλειών αμάχων. Όλα τα βρετανικά αεροσκάφη και το προσωπικό επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.
Δηλώσεις από το Υπουργείο Άμυνας
Ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι (John Healey) τόνισε:
«Η κυβέρνηση αυτή θα ενεργεί πάντα προς το συμφέρον της εθνικής και οικονομικής μας ασφάλειας. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει μείωση 55% στη ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου.»
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το νομικό πλαίσιο της συλλογικής αυτοάμυνας και εντάσσεται στη διεθνή προσπάθεια να προστατευτούν κρίσιμοι θαλάσσιοι εμπορικοί δίαυλοι.
Πολιτικές αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη δράση ως αναγκαία για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και του εμπορίου, δεν έλειψαν οι φωνές αμφισβήτησης.
- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι επέκριναν την κυβέρνηση επειδή δεν προηγήθηκε κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
- Ο Στίβεν Φλιν, ηγέτης των Σκωτσέζων Εθνικιστών (SNP) στη Βουλή των Κοινοτήτων, έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας και κοινοβουλευτικής λογοδοσίας.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς το κίνημα των Χούθι θεωρεί πλέον κατά δήλωση τους, τα βρετανικά και αμερικανικά πλοία «νόμιμους στόχους»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος