Μία από τις δυσκολότερες νύχτες των τελευταίων ημερών έζησε η Βηρυτός, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις που πλήττουν την πρωτεύουσα του Λίβανος. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤnews, Αλέξανδρο Μόρντουντακ, η ένταση των βομβαρδισμών που σημειώνονται από το απόγευμα της Πέμπτης (12/3) ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.
Από τις πρώτες ώρες της νύχτας σημειώθηκαν πολλαπλά πλήγματα τόσο στα νότια προάστια όσο και στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των στόχων ήταν κτίριο στην περιοχή Μπασούρα, το οποίο επλήγη δύο φορές, καθώς –όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις– θεωρείται ότι συνδέεται με συμφέροντα της Χεζμπολάχ.
Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την Πλατεία Μαρτύρων, μία από τις κεντρικότερες περιοχές της πόλης, κοντά και στην έδρα της κυβέρνησης του Λιβάνου. Η εγγύτητα του στόχου σε τόσο νευραλγικά σημεία αναδεικνύει το εύρος των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Μέχρι πρόσφατα αρκετά από τα πλήγματα που ξεπερνούσαν τις περιοχές των νοτίων προαστίων πραγματοποιούνταν χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον απεσταλμένο, σε ορισμένες από τις τελευταίες επιθέσεις φαίνεται πως υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε πλήγμα στην περιοχή Αΐσα Μπακάρ, ενώ σήμερα το πρωί καταγράφηκε επίθεση στην παραλιακή ζώνη της πόλης, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Νεκρός ο πρύτανης του πανεπιστήμιου του Λιβάνου και μια καθηγήτρια
Ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σκοτώθηκαν ο πρύτανης της Σχολής Επιστημών και μια καθηγήτρια.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ευρείας κλίμακας, με κύμα επιθέσεων που στοχεύει υποδομές της Χεζμπολάχ σε ολόκληρη τη Βηρυτό.
Είχε προηγηθεί μία νύχτα έντονων βομβαρδισμών, τόσο στο νότιο τμήμα της χώρας όσο και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το πρωί καταγράφηκε επίσης επίθεση στην παραλία της Βηρυτού, όπου αυτοκίνητο έγινε στόχος πυραύλων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Βηρυτό, εν μέσω επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης και εντατικών διπλωματικών προσπαθειών για αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, βασικό εμπόδιο παραμένει το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.
Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μόρντουντακ, η ισραηλινή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι εάν ο Λίβανος δεν καταφέρει να εξαλείψει τη δράση της Χεζμπολάχ στο έδαφός του, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να το πράξει μόνο του, χωρίς δισταγμό. Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή στρατηγική προβλέπει πλήγματα σε οποιοδήποτε σημείο θεωρείται ότι φιλοξενεί στελέχη ή υποδομές της οργάνωσης.


Την ίδια στιγμή, το μέτωπο φαίνεται να διευρύνεται μέσα στη Βηρυτό, καθώς έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης ακόμα και για τμήματα του κέντρου της πόλης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίθεση με drone που σημειώθηκε νωρίτερα στην παραλία της Βηρυτού, με στόχο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκεκριμένα πρόσωπα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση «κινούμενου στόχου», καθώς οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε στελέχη της Χεζμπολάχ.
Όπως εξήγησε ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews, οι στόχοι των επιθέσεων διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: κτήρια που σχετίζονται με υποδομές της οργάνωσης –όπως είχε συμβεί πρόσφατα με την τράπεζα Al-Qard Al-Hassan– και πρόσωπα που θεωρούνται μέλη ή στελέχη της Χεζμπολάχ.
Πίεση προς τη λιβανέζικη κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, πολιτικές πιέσεις δέχεται και η κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία προσπαθεί να αποδείξει ότι ασκεί έλεγχο στην κατάσταση. Από τη μία πλευρά διατυπώνει έντονη ρητορική εναντίον της Χεζμπολάχ, την οποία καλείται να εφαρμόσει ο λιβανικός στρατός, ενώ από την άλλη επιχειρεί διπλωματικές κινήσεις απέναντι στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποδυναμωμένη, καθώς το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Βηρυτός δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την εξουδετέρωση της οργάνωσης. Παράλληλα, οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση σκοντάφτουν στην άρνηση του Ισραήλ να δεχθεί κατάπαυση του πυρός, που θεωρείται βασική προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών.
Εκτοπισμένοι φιλοξενούνταν στην παραλία που χτυπήθηκε
Εντωμεταξύ εκτοπισμένους, οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές στο σημείο, φιλοξενεί η δημόσια παραλία στην Βηρυτού, όπου σημειώθηκε ο βομβαρδισμός, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και περισσότεροι από 20 να τραυματιστούν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Λίγες ώρες μετά από άλλη αιματηρή επίθεση σε πολυκατοικία στο κέντρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews στον Λίβανο, Αλέξανδρος Μόρντουντακ, μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στο σημείο του βομβαρδισμού, καταγράφοντας τις εικόνες της καταστροφής.
Όπως μετέδωσε, η παραλία αποτελεί χώρο όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι πολίτες, γεγονός που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για απώλειες αμάχων. «Στην περιοχή υπάρχουν σκηνές και άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Με κάθε χτύπημα υπάρχουν πολλαπλές παράπλευρες απώλειες», ανέφερε.
Πάνω από 640 νεκροί από την αρχή των επιθέσεων
Από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, ο αριθμός των θυμάτων στον Λίβανο έχει ξεπεράσει τους 640 νεκρούς, με τον απολογισμό να παραμένει δυναμικός και να αναμένεται να αυξηθεί.
Ο συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στον Λίβανο στο ΕΡΤnews
Ο συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, Ιμράν Ρίζα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μόρντουντακ, περιέγραψε με δραματικούς όρους τις ανθρωπιστικές συνέπειες της τρέχουσας σύγκρουσης, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος εξακολουθούν να το σηκώνουν οι άμαχοι.
Όπως υπογράμμισε, οι άμαχοι εξακολουθούν να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, περισσότερα από 83 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει εκτιναχθεί.
«Έχουμε τώρα εκτοπισμένους που φτάνουν σχεδόν τους 700.000 ανθρώπους. Από αυτούς, περίπου 119.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συλλογικά καταφύγια», σημείωσε, περιγράφοντας μια κατάσταση που επιβαρύνει περαιτέρω έναν ήδη εξαντλημένο πληθυσμό.
Ο κ. Ιμράν Ρίζα στάθηκε επίσης στην κοινωνική διάσταση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι ο φόβος και η καχυποψία μεταξύ των κοινοτήτων αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και να αποφευχθεί η στοχοποίηση διαφορετικών ομάδων.
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις κοινότητες να μην φοβούνται τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κινούμαστε προς την αποδοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και το 2024, ενώ και στη σημερινή κρίση αυξάνονται οι φόβοι απέναντι στη διαφορετικότητα.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ανθρωπιστικής δράσης, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, τόνισε ότι η άμεση πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της σύγκρουσης για τον άμαχο πληθυσμό.
«Από ανθρωπιστική άποψη, η πρόβλεψή μας αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών αυτού που συμβαίνει, οι οποίες είναι σοβαρές — πραγματικά σοβαρές», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, οι σημερινές συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, καθώς οι άνθρωποι ξεκινούν από πολύ πιο ευάλωτη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι ήδη πολύ πιο ευάλωτοι από ό,τι ήταν πριν από δέκα ή πέντε χρόνια, το σημείο εκκίνησης είναι χαμηλότερο», είπε.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. «Ελπίζουμε ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική γύρω από αυτή την κατάσταση κινούνται προς το τέλος των εχθροπραξιών, επειδή αυτό είναι που χρειαζόμαστε», κατέληξε.
Αποστολή Βηρυτός – Αλέξανδρος Μόρντουντακ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος