Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στη Γλασκώβη – Η Κίνα να κάνει περισσότερα για το κλίμα λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Στην Γλασκώβη συγκεντρώνονται σήμερα ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον του πλανήτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Σκοτία όπου αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26.

Μιλώντας νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε πως η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους πως η σύνοδος κορυφής της Γλασκώβης είναι μια «απίστευτα σημαντική ευκαιρία για εμάς να εξασφαλίσουμε αρκετές δεσμεύσεις και αρκετή δυναμική».

«Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκώβη», προσέθεσε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε [την προσπάθεια] σε ό,τι αφορά την επίτευξη σημαντικής προόδου και την οικοδόμηση σημαντικής δυναμικής εδώ, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου”, τόνισε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

Η Κίνα οφείλει να κάνει περισσότερα για το κλίμα

Ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης την Κίνα, τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν το κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν εύκολα να μας δείξουν με το δάκτυλο», ανάφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς πόρους και πολλές δυνατότητες, και είναι απολύτως ικανή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξαρτάται από αυτήν να το κάνει», επισήμανε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ σημαντικών ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη (COP26) όπως ο Τζο Μπάιντεν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, και ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό.

COP26: Περισσότερα από χίλια μέλη αντιπροσωπειών

Περισσότερα από χίλια μέλη αντιπροσωπειών είχαν στηθεί για πάνω από μία ώρα στην ουρά για να παραστούν στις σημερινές εναρκτήριες ομιλίες στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, οι περισσότεροι με προστατευτικές μάσκες για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19.

Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στη Γλασκώβη – Η Κίνα να κάνει περισσότερα για το κλίμα λέει Αμερικανός αξιωματούχος
Το παρών στη Διάσκεψη για το κλίμα έδωσε και ο Σείχης του Κουβέιτ Sabah al-Khalid al-Sabah (Phil Noble/Pool via AP)

Ωστόσο η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς το πλήθος προχωρούσε προς τις περιστρεφόμενες θύρες εισόδου για τους ελέγχους ασφαλείας και για να δείξει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που αποδεικνύουν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Είμαστε τυχεροί –τουλάχιστον δεν βρέχει», δήλωσε η Τερέζε Κούμπκοβα της αντιπροσωπείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς περίμενε έξω από την “μπλε ζώνη” της διάσκεψης για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους επικεφαλής επιχειρήσεων, τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και τους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα στο πλήθος, μια ομάδα ακτιβιστών φώναζε συνθήματα και είχε βάλει να παίζει ένα ρεμίξ ηλεκτρονικής μουσικής με ομιλίες που είχε εκφωνήσει στο παρελθόν η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών οφείλουν να υποβάλουν καθημερινά αρνητικά αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό για να τους επιτρέπεται να εισέλθουν στον χώρο της διάσκεψης.

Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στη Γλασκώβη – Η Κίνα να κάνει περισσότερα για το κλίμα λέει Αμερικανός αξιωματούχος
Ο πρόεδρος της Κένυα, Uhuru Kenyatta, κατά την άφιξή του με ηλεκτρικό όχημα στη Διάσκεψη. (Phil Noble/Pool via AP)

Μερικοί ηγέτες έφτασαν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Jaguar, δίνοντας τον τόνο για τη διάσκεψη αυτή που έχει ως στόχο τον προγραμματισμό της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ηγέτες σταματούσαν για να βγάλουν φωτογραφίες στο γκρι χαλί που έχει στρωθεί μπροστά από το λογότυπο της COP26 σε μπλε φόντο προτού εισέλθουν στο κτίριο.

Η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών 

Την ημέρα που ξεκινά η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή ήρθε στη δημοσιότητα έρευνα που δείχνει ότι το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έλιωσε περίπου κατά 3.500 δισεκ. τόνους μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθμη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο μεγαλύτερο παγοκάλυμμα μετά από αυτό της Ανταρκτικής, με μια επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς η υπερθέρμανση στην Αρκτική είναι τρεις φορές πιο γρήγορη από αλλού στον κόσμο.

Πολλές ομάδες παρατηρούν σχολαστικά την εξέλιξή του, όμως η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε 21% μέσα σε 40 χρόνια.

Έφθασε τα 3.500 δισεκ. τόνους από το 2011, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη διάρκεια μόνο των καλοκαιριών του 2012 και του 2019, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα δορυφορικά δεδομένα ανέδειξαν πράγματι σημαντικές διαφορές στους ρυθμούς τήξης, που επιταχύνονται σε μεγάλο βαθμό από καύσωνες, πιο πολύ ακόμη και από τη σταδιακή υπερθέρμανση.

Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στη Γλασκώβη – Η Κίνα να κάνει περισσότερα για το κλίμα λέει Αμερικανός αξιωματούχος
(AP Photo/Felipe Dana, File)

«Όπως αλλού στον κόσμο, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων», υπογράμμισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόμας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς.

Και η δορυφορική παρατήρηση επέτρεψε να εκτιμηθεί γρήγορα και με ακρίβεια η απώλεια μέσα σε ένα δεδομένο έτος και να μεταφραστεί σε επίπτωση στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τους ερευνητές, που γράφουν πως η μέθοδος αυτή «θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες τήξης των πάγων».

«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό παγοκάλυμμα θα συμβάλει έως το 2100 στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά», εξήγησε η Άμπερ Λίσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και από τους συντάκτες της έρευνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος