Το «Ελάχιστο Ζωτικό Εισόδημα», όπλο για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ισπανία

Array

Παρά το γεγονός ότι το Ingreso Mínimo Vital – Ελάχιστο Ζωτικό Εισόδημα, είναι ένα μηνιαίο εισόδημα που στοχεύει στην πρόληψη του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων που στερούνται οικονομικών πόρων για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών και έχουν δικαίωμα όλοι οι Ισπανοί ηλικίας 18-65 ετών, εντούτοις ένας στους τέσσερις δικαιούχους δεν γνωρίζει ότι μπορεί να το ζητήσει.

Για τον λόγο αυτό ξεκινά από σήμερα μία κινητή μονάδα ενημέρωσης στην οποία επιβαίνουν υπάλληλοι του υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να πραγματοποιούν οι ίδιοι τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για τους δικαιούχους. Θα μεταβούν σε τουλάχιστον 40 δήμους όλης της χώρας μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Το IMV χορηγείται κάθε μήνα στους δικαιούχους με στόχο την κάλυψη των βασικών τους αναγκών και προκειμένου να εξαλειφθούν οι συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Από τον Ιούνιο του 2020, που ξεκίνησε το μέτρο έχει φτάσει σε περίπου 510.000 νοικοκυριά και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, 600.000 εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει ότι η οικονομική βοήθεια του κράτους θα ξεπεράσει τα 650.000 νοικοκυριά στο τέλος του 2023.

Πρόκειται για 491,63 ευρώ μηνιαίως για κάθε μεμονωμένο δικαιούχο χωρίς πόρους ή άνεργο και μπορεί να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ μηνιαίως όταν ο δικαιούχος έχει παιδιά.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, Χοσέ Λουίς Εσκριβά, επεσήμανε ότι έστειλαν ήδη «χιλιάδες SMS» σε πιθανούς δικαιούχους που, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν ζητήσει το επίδομα. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις και ότι η επεξεργασία είναι «πρακτικά ενημερωμένη» με «ελάχιστες καθυστερήσεις».

«Η φτώχεια, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους που τους οδηγεί σε αποξένωση και κοινωνικό αποκλεισμό. Η συμμετοχή τους στην κοινωνία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πρέπει να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό από αυτούς που μπορεί να αλλάξει η ζωή τους μέσω του IMV», παρατήρησε ο Εσκριβά.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος