Η άνοδος και η πτώση Τζόνσον – Πότε θα έχει νέο Πρωθυπουργό η Βρετανία

Χρειάστηκε να περάσει ένα 48ωρο πολιτικού δράματος και χάους άνευ προηγουμένου στη Βρετανία, για να αναγνωρίσει ο Μπόρις Τζόνσον την απομόνωσή του και να ανακοινώσει ότι παραιτείται. Αρχικά, από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καθώς θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του. Τη μισή αυτή παραίτηση την ανακοίνωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών.

Στο διάγγελμά του που μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση το ertnews.gr ο Τζόνσον δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός και αυτή η διαδικασία ξεκινά από τώρα», ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας πριν προβεί στην ανακοίνωση της παραίτησης, όρισε νέο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο.

Διάγγελμα Τζόνσον – Δεν απολογήθηκε για τα σκάναδαλα

Ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρεατανίας αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στα επιτεύγματά του, χωρίς να απολογηθεί για τα σκάνδαλα που είχαν λάβει χώρα κατά της διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του.

«Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπόρις Τζόνσον. Μιλώντας για το νέο ηγέτη των Συντηρητικών δήλωσε ότι θα τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο. Ο απερχόμενος αρχηγός των Τόρις δήλωσε επίσης «ιδιαίτερα θλιμμένος που αναγκάζεται να αφήσει την καλύτερη δουλειά του κόσμου», όπως είπε στις δηλώσεις μετά την παραίτηση ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια και στενούς συνεργάτες του.

Πώς εκλέγουν οι Συντηρητικοί νέο αρχηγό;

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι υποψήφιοι -εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο- οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο «μονομάχοι».

  • στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στην υποψηφιότητα (σήμερα 18 βουλευτές)
  • στον δεύτερο γύρο, πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
  • στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους
  • Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα – άρα όχι μόνο οι βουλευτές – θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε ψηφοφορία αποφασίζεται από την «Επιτροπή 1922» που θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πώς διορίζεται ο επόμενος πρωθυπουργός;

Όποιος κερδίσει την ψηφοφορία για να ηγηθεί των Συντηρητικών, θα γίνει αρχηγός του κόμματος. Δεδομένου ότι είναι το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, η βασίλισσα θα ζητήσει από τους Τόρις να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός «μέχρι τέλους» – Η υποστήριξη της Ουκρανίας

Οι Ουκρανία τάχθηκε υπέρ του Μπόρις Τζόνσον, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για τον τερματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αποφασιστική του δράση για την Ουκρανία και ανέφερε ότι ο ουκρανικός λαός είναι ευγνώμων για τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο εκπρόσωπος μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

«Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τηλεφωνική επικοινωνία επαινώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, λέγοντας: “Είσαι ένας ήρωας, όλοι σε αγαπούν”».

«Κλάδος ελαίας» από Τζόνσον

«Κλάδο ελιάς» στους εξαγριωμένους Τόρις που τον χαρακτήρισαν απερίσκεπτο και επικίνδυνο και του ζητούν να φύγει τώρα για το καλό της χωρας, «έδωσε» ο Μπ. Τζόνσον.

Ο Ντομινίκ Ρααμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μπορούσε να οριστεί προσωρινός πρωθυπουργος, έως ότου ολοκληρωθεί η «κούρσα» ηγεσίας τον Οκτώβριο, ζητούν μέλη του συντηρητικού κομματος.

Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή 1922, θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την κούρσα διαδοχής στο συντηρητικό κόμμα.Πρόκειται για την πιο θεαματική παραίτηση πρωθυπουργού που έγινε ποτέ, σχολιάζουν σήμερα (7/7) τα βρετανικα μέσα ενημέρωσης.

«Οσμή» νέου σκανδάλου

Δημοσιεύματα θέλουν τον Τζόνσον να «τρενάρει» την αποχώρηση λόγω γαμήλιου πάρτυ.

Ο ίδιος σκοπεύει να οργανώσει μια δεξίωση στα τέλη Ιουλίου για να γιορτάσει τον γάμο του με τη σύζυγό του στο Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προσκλήσεις είχαν ήδη σταλεί πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Τζόνσον, ο οποίος παντρεύτηκε κρυφά τον Μάιο του 2021, με μια μικρή τελετή στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Γουεστμίνστερ. Στον γάμο παραβρέθηκαν μόνο 30 πρόσωπα, επειδή εκείνη την εποχή ίσχυαν οι υγειονομικοί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό και η δεξίωση αναβλήθηκε για φέτος το καλοκαίρι.

Η μεταβατική περίοδος και οι σχέσεις με την Ε.Ε.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε, το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει θολό. Όχι μόνο γιατί είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα αποχωρήσει από την εξουσία τις επόμενες ημέρες, όπως επιδιώκουν οι εξαγριωμένοι Τόρις, ή τον Οκτώβριο, όπως θέλει ο ίδιος. Σύμφωνα με την Ευδοξία Λυμπέρη, το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τζόνσον καταρρέει σε μία κομβικής σημασίας συγκυρία για τη Βρετανία. 

Μέσω παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, η κατάρρευση της κυβέρνησης του Τζόνσον χρειάζεται να δημιουργήσει εμπορικές σχέσεις με τις γείτονες χώρες, γεγονός αρκετά δύσκολο, αφού οι κινήσεις του πριν από λίγο καιρό είχαν σημαντικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το ότι προσέβαλε μονομερώς το πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδίας που ο ίδιος είχε υπογράψει. Οι κινήσεις του αυτές προκαλούν ασάφεια και αστάθεια στην διεθνή αγορά. Επομένως, θα κλονιστεί περαιτέρω η βρετανική οικονομία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ιρλανδικής καταγωγής, δήλωσε ότι η ιδιαίτερη σχέση Βρετανίας – ΗΠΑ θα συνεχιστεί, χωρίς να προβεί σε καμία νύξη για τον Μπ. Τζόνσον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος