Το Brexit προσθέτει στην κρίση προσωπικού του NHS αναφέρει σχετική έκθεση

Array

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η πρόσληψη συμβούλων ιατρών, οδοντιάτρων και νοσηλευτών στο NHS από την ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αναφέρει έκθεση για τη συμπλήρωση έξι χρόνων μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Eυρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλυση του Nuffield Trust διαπίστωσε ότι η απότομη μείωση του αριθμού των υψηλά εκπαιδευμένων κλινικών ιατρών και φροντιστών που προέρχονται από την ΕΕ έχει επιδεινώσει την κρίση προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας και στην κοινωνική περίθαλψη.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπέραναν επίσης, ότι η ασθενέστερη λίρα και οι διαταραχές στο εμπόριο, τις οποίες συνδέουν με το Brexit, συνέβαλαν στο να γίνονται πιο συχνές οι ελλείψεις φαρμάκων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης, πώς ο αριθμός των νοσηλευτών και των επισκεπτών υγείας από την ΕΕ στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά σχεδόν 30 τοις εκατό μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2021, συγκεκριμένα από 39.000 σε 28.000. Ο αριθμός των οδοντιάτρων από την ευρωπαϊκή ήπειρο που εντάσσονται στο μητρώο του ΗΒ κάθε χρόνο έχει μειωθεί στο μισό από το δημοψήφισμα και μετά.

Το Brexit έχει συμβάλει στις ελλείψεις ειδικών γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αναισθησιολόγων και ειδικών στην καρδιά και τους πνεύμονες. Ο αριθμός των καρδιοθωρακοχειρουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν εκπαιδευτεί στην ΕΕ αυξήθηκε σταθερά τη δεκαετία πριν από την ψηφοφορία για το Brexit. Αυτοί οι ειδικοί στην καρδιά και τους πνεύμονες σχεδόν διπλασιάστηκαν στο NHS μεταξύ 2010 και 2015, ξεπερνώντας τον αριθμό του εκπαιδευμένου προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014. Αλλά από το 2016, όμως οι προσλήψεις από την ΕΕ έχουν σταματήσει.

Ο αριθμός των νοσηλευτών που εντάχθηκαν στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου από τον υπόλοιπο κόσμο (εκτός ΕΕ) αυξήθηκε από 800 το 2012/13 σε 18.000 το 2021/22. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στη νοσηλευτική και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον επαρκή προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού για την πρόσληψη και τη διατήρηση προσωπικού στο εσωτερικό, συμπεραίνει η έκθεση του Nuffield Trust.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε (19/12/22) ακριβώς τη στιγμή που το NHS αντιμετωπίζει τρία από τα πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία του.

“Η υπηρεσία προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετό βασικό προσωπικό και απέτυχε να ανταποκριθεί στις λίστες αναμονής ακόμη και όταν εξελισσόταν το δράμα της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ. Έκτοτε, αντιμετώπισε μακράν τη μεγαλύτερη πανδημία στην ιστορία της, αφήνοντας την με μεγαλύτερο όγκο θεραπείας, χαμηλότερα ποσοστά δραστηριότητας υγειονομικής περίθαλψης και εξαντλημένο προσωπικό, και ένας πόλεμος στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει τις τιμές αμείλικτα προς τα πάνω. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι το Brexit ήταν άλλο ένα πλήγμα στην ανθεκτικότητα που έχει ήδη φτάσει σε οριακό σημείο.”

Οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι ένας από τα αιτήματα των απεργών νοσηλευτών μαζί με τις μισθολογικές αυξήσεις. ΟΙ νοσηλευτές όπως και το προσωπικό ασθενοφόρων έχουν ειδοποιήσει για περαιτέρω απεργίες το νέο έτος, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για του μισθούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος