Τίρανα: Σάλος από τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του FBI – 9 κατηγορίες τον βαραίνουν

Array

Σάλο έχει προκαλέσει στα Τίρανα η σύλληψη το προηγούμενο Σάββατο του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αντικατασκοπίας του FBI για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Charles McGonigal.

Στις εννιά κατηγορίες που βαραίνουν εναντίον του φαίνεται αναμεμειγμένος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και στενοί του συνεργάτες, προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων στη χώρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος του FBI συναντήθηκε κατά το 2017 και 2018 τέσσερις φορές με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε Τίρανα και ΗΠΑ. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία τρίτων ανεπίσημων προσώπων, τα οποία κάλυπταν όλα τα έξοδα.

Ο Charles McGonigal κατηγορείται ότι έλαβε 225 χιλιάδες δολάρια από αξιωματικό των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα χρήματα προορίζονταν για την παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη που δραστηριοποιούνταν σε όφελος αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος του Έντι Ράμα στην Αλβανία.

Επίσης, ο πρώην αξιωματούχος του FBI είχε σειρά επαφών με Αλβανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκύπτει επίσης, ότι ο Charles McGonigal ήταν σε θέση συμβούλου προς το Ράμα στο θέμα ανάπτυξης πετρελαϊκών ρωσικών εταιριών στην Αλβανία.

Η δράση αυτή του Charles McGonigal, αναφέρει το κατηγορητήριο, γινότανε σε ιδιωτική βάση και χωρίς ενημέρωση των αρχών, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της υπηρεσίας του.

Στελέχη του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αλβανία, χαρακτήρισαν φυσιολογική τη στάση του Ράμα εφόσον σε όλη την πολιτική του ζωή επιδίδονταν σε σχέσεις με ύποπτα πρόσωπα. Ζήτησαν ταυτόχρονα, την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Η αντιπολίτευση δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσια ανέφερε ότι θα ζητήσει τη σύσταση κοινοβουλευτικής διερευνητικής επιτροπής και την ανάληψη ανακρίσεων από τις αλβανικές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο ίδιος ο Ράμα απέρριψε με τον δικό του ειρωνευτικό τρόπο ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές.

Του Παναγιώτη Μπάρκα, ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος