TikTok: Διακυβεύεται το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο Κογκρέσο.

Σχεδόν δυόμισι χρόνια αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημοφιλής εφαρμογή βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το CNN, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι απαιτούν από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να πουλήσουν το μερίδιό τους σε Αμερικανούς, για να μην «μπλοκαριστεί» η εφαρμογή στις ΗΠΑ. Το «τελεσίγραφο» της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται καθώς περισσότεροι Αμερικανοί νομοθέτες εγείρουν και πάλι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσου αναμένεται να καταθέσει σήμερα (23/3) στο Κογκρέσο και το διακύβευμα είναι το μέλλον της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι αν αυτή η ακρόαση δεν πάει καλά… αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον του TikTok», δήλωσε ο Κρις Στόουκελ-Γουάκερ, συγγραφέας του βιβλίου «TikTok Boom».

Ο Τσου αναμένεται να δεχτεί έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη σχέση του TikTok με την Κίνα, τα δεδομένα τα οποία συλλέγει η εφαρμογή και τι κάνει με αυτά. Θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις γιατί υπάλληλοι της ByteDance κατασκόπευαν δημοσιογράφους – κάτι που η TikTok έχει ήδη παραδεχτεί. Σύμφωνα με το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος θα πει ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι ασφαλή και μακριά από τα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το TikTok στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ότι ανήκει σε μια κινεζική εταιρεία, την ByteDance. Στην Κίνα υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που απαιτούν από τις εταιρείες να παραδίδουν πληροφορίες στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αν τους ζητηθεί. Η πλατφόρμα κατέχει πληθώρα δεδομένων των χρηστών της, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών τοποθεσίας και βιομετρικών δεδομένων.

TikTok: Διακυβεύεται το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ
(ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Τι είναι το «Project Texas»

Για χρόνια η εταιρεία υποστήριζε ότι δεν θα παρέδιδε ποτέ πληροφορίες χρηστών. Έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες πίεσης και στρατηγικές για να κατευνάσει τις κυβερνήσεις. Στο επίκεντρο της προσπάθειάς της να πείσει τους νομοθέτες των ΗΠΑ βρίσκεται το «Project Texas». Πρόκειται για τη δέσμευση της εταιρείας να αποθηκεύει τα αμερικανικά δεδομένα στις ΗΠΑ, σε διακομιστές που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Oracle.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια για το έργο αυτό – και το περιγράφει ως «τείχος προστασίας» των δεδομένων από ξένες κυβερνήσεις. Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς. Για πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς, όσο το TikTok έχει Κινέζο ιδιοκτήτη, θα θεωρείται ύποπτο.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που βρίσκεται τελικά υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης. Και για μένα, αυτό αποτελεί πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την πώληση της εταιρείας για το λόγο αυτό. Αυτό όμως δεν είναι αυτό που θέλει η ByteDance. Το TikTok έχει τεράστιες δυνατότητες. Και εκτός αυτού, η κινεζική εταιρεία δεν επιθυμεί να πουλήσει το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο απλώς και μόνο επειδή το θέλουν οι Αμερικανοί πολιτικοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, ο Τσου θα υποστηρίξει ότι 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες θα χάσουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα όπως και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτήν. Θα αντικρούσει το επιχείρημα ότι η ByteDance είναι κινεζικής ιδιοκτησίας – λέγοντας ότι η εταιρεία έχει πολλούς διεθνείς επενδυτές. Θα υποστηρίξει επίσης ότι οι κινεζικοί νόμοι δεν μπορούν να υποχρεώσουν την ByteDance να μοιραστεί αμερικανικά δεδομένα αφού η έδρα και τα δεδομένα της TikTok είναι στις ΗΠΑ.

Η κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου και ο καταιγισμός ερωτήσεων από τους βουλευτές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όλοι θυμούνται την περίφημη ακρόαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον της Γερουσίας το 2018. Τότε, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν είχε ρωτήσει τον ιδρυτή του Facebook αν θα αισθανόταν άνετα να του πει σε ποιο ξενοδοχείο είχε μείνει το προηγούμενο βράδυ. Ο Ζούκερμπεργκ, εμφανώς αμήχανος, απάντησε «όχι».

«Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο… το δικαίωμά σας στην ιδιωτική ζωή», απάντησε ο γερουσιαστής.

ΠΗΓΗ: BBC, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος