Τι κλίμα επικράτησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Τουρκία

Δεν προκαλούν εντύπωση στην Ουάσιγκτον οι πολύ υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρώτον γιατί το έχει κάνει και ξανακάνει και δεύτερον γιατί όλοι ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με έναν αλλοπρόσαλλο ηγέτη στον οποίο δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη. Αυτό που μάλλον δεν έχει καταλάβει ο κ. Ερντογάν, όπως λένε στην Ουάσιγκτον, είναι ότι «αυτά δεν περνάνε» στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο και αυτή η άποψη δεν αλλάζει παρά την στρατηγική απόφαση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνεργαστούν στο θέμα του Αφγανιστάν. Υπάρχει δηλαδή σύγκλιση απόψεων σε ένα θέμα και διάσταση σε δεκάδες άλλα, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά στις απειλές Ερντογάν ότι θα προσδεθεί στο άρμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό για τους Αμερικανούς δεν είναι κάτι καινούριο, το έχει ήδη κάνει – όπως λένε – εδώ και χρόνια.

Τι κλίμα επικράτησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Τουρκία

Η Τουρκία και ο ηγέτης της δεν είχαν την λάμψη του παρελθόντος, ούτε έκαναν ουρά οι ηγέτες για να τον συναντήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του. Αυτός, όπως σχολιάζεται, είναι και ο λόγος για τον οποίο έφυγε τόσο εκνευρισμένος από τη Νέα Υόρκη. Ήθελε να πάει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει εκεί τον κ.  Μπάιντεν, όμως δεν τα κατάφερε, μιας και ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε στον Λευκό Οίκο αρκετούς σημαντικούς ηγέτες που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα τον Ινδό πρωθυπουργό.

Πολλοί στην Ουάσιγκτον είπαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απομονωμένος και απεγνωσμένος να κάνει συμμαχίες, οι οποίες όμως «δεν του βγαίνουν», όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Εκτός από το Κατάρ, οι περισσότερες αραβικές χώρες τον βλέπουν με δυσπιστία και τον θεωρούν αναξιόπιστο, αναγνωρίζοντας ότι τα ανοίγματα που κάνει, τα κάνει μόνο και μόνο γιατί είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ερντογάν: Διπλωματικό Βατερλό στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις 

Για διπλωματικό Βατερλό στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του σε τζαμί, επισήμανε την αρνητική στάση που κράτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν απέναντί του. Από την άλλη, τόνισε ότι αναμένει μια πολύ διαφορετική στάση και προσέγγιση από τον Ρώσο ομόλογό του, με στόχο οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας-Ρωσίας να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ για Ερντογάν: «Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω» – Γιατί αναχώρησε εκνευρισμένος από τη Ν. Υόρκη

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος