Θρήνος στο Βέλγιο – Σοκ και αλληλεγγύη από τους πολίτες (vid)

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων των αιματηρών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

Θρήνος στο Βέλγιο – Σοκ και αλληλεγγύη από τους πολίτες (vid)Παρουσία του βασιλικού ζεύγους του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, του Γάλλου ομόλογού του Μανουέλ Βαλς, και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου στο κέντρο των Βρυξελλών, φωνάζοντας “Ζήτω το Βέλγιο” και χειροκροτώντας.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι μετέβησαν στο σταθμό Μάλμπεεκ.

Η βελγική πρωτεύουσα μουδιασμένη ακόμα από την τυφλή βία, προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της.

Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δάσκαλοι συνέστησαν από την Τρίτη στους μαθητές να πάνε όλοι σήμερα στο σχολείο.

Μάλιστα έπειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά στις 7.00 το πρωί.

Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μάλμπεκ, σημείο της επίθεσης, παραμένει κλειστό και η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του στρατού στην πόλη είναι εμφανής. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό υπάρχει στρατός στην είσοδο και γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες. Στα σχολεία στο κέντρο των Βρυξελλών, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.Θρήνος στο Βέλγιο – Σοκ και αλληλεγγύη από τους πολίτες (vid)

Ο φόβος υπάρχει, όσο κι αν οι πολίτες προσπαθούν να τον πολεμήσουν. «Νous sommes debout», (είμαστε όρθιοι), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών στα βελγικά ΜΜΕ, η θλίψη και η οργή είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 260.

Στο Βέλγιο έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι αρχές του Βελγίου παραμένουν σε επιφυλακή, με εκπρόσωπο Τύπου του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, Άνκε Φράνσεν, να ανακοινώνει ότι θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την παρασκευή.

«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο» δήλωσε.

Παράλληλα, η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Βελγίου και της Πορτογαλίας που θα γινόταν την Τρίτη 29 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος των δημοτικών αρχών των Βρυξελλών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος