Θρίλερ στην Ιταλία: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι ο πρόεδρος Ματαρέλα

Σεισμός στην ιταλική πολιτική σκηνή, εφόσον πριν από περίπου 1 ώρα ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Μιλάνο, Κρίστιαν Μαυρής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι.

«Το σύμφωνο εμπιστοσύνης που αποτελούσε τη βάση της Κυβερνητικής δράσης δεν υφίσταται πλέον» τόνισε ο Ντράγκι.

«Τις τελευταίες ημέρες, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσω στον κοινό δρόμο, προσπαθώντας να ανταποκριθώ και στα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν αρκετή» αφήνοντας αιχμές προς το Κίνημα 5 Αστέρων το οποίο ευθύνεται για την έκρηξη της σημερινής κρίσης.

Ύστερα από 17 μήνες κυβερνητικού συνασπισμού, πρόκειται περί μιας απόφασης σοκ για την ιταλική πολιτική εν μέσω εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων, εφόσον ο Μάριο Ντράγκι θεωρείται αξιόπιστος Ευρωπαϊκός και ΝΑΤΟικός εταίρος, κάτι που απέδειξε στην πορεία του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Όλο το απόγευμα ποικίλες ήταν οι πολύπλευρες εκκλήσεις ώστε ο Μάριο Ντράγκι να μην παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Από τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ως τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, του Κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι), περνώντας από τον Ρομάνο Πρόντι και τον Επίτροπο Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, ασκήθηκε μεγάλη πίεση ώστε να μην φτάσει ο Ντράγκι στο σημείο παραίτησης.

Τα σενάρια τώρα πληθαίνουν.

Η επόμενη μέρα και τα σενάρια

Διερεύνηση νέου Κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή Draghi bis

Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση του Ντράγκι και του ‘δίνει εντολή’ να επιστρέψει και να διερευνήσει εάν κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης μιας (νέας;) πλειοψηφίας. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ματαρέλα είπε στον Μάριο Ντράγκι “Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα αποχωρήσεις από το Palazzo Chigi”.

Τέλος της Κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές

Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλλει την παραίτησή του και δεν θα διερευνήσει την ύπαρξη μιας νέας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Ματαρέλα να “λύσει” Γερουσία και Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα 2 μηνών, μεταβαίνοντας έτσι σε ημερομηνία μεταξύ τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Μεταβατική Κυβέρνηση «σκοπού»

Σχηματίζεται μια κυβέρνηση με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό ώστε να περάσουν τα τελευταία μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Αλλά ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός; Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για ονόματα υψηλού προφίλ όπως αυτό του Υπουργού Οικονομικών, Daniele Franco, ή του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Giuliano Amato.

Χαμηλό εικοσαετίας για το ευρώ

Δεν ανταποκρίθηκαν θετικά οι ιταλικές αγορές στον πολιτικό σεισμό του απογεύματος. Το spread της Ιταλίας έναντι του Γερμανικού ομολόγου ανέβηκε στις 206 μονάδες, τα 10ετή ομόλογα έφτασαν τα 3.24% και το Χρηματιστήριο του Μιλάνο έφτασε και το -4% σήμερα.
Γενικότερα οι επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι σημαντικές, με την ισοτιμία Ευρώ-Δολάριο να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας. Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο πως η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω οικονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων, όπως την μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την πρωτοφανή φετινή ξηρασία.

Ανταπόκριση Μιλάνο: Κρίστιαν Μαυρής 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος