Ρόλο «ειρηνοποιού» αναλαμβάνει ο Αμπράμοβιτς με τις ευχές του Πούτιν

Σε «άνθρωπο δύο προέδρων» εξελίσσεται ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος φαίνεται πως αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times o Αμπράμοβιτς, αφού έλαβε την έγκριση του Πούτιν, συνάντησε στενό συνεργάτη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό την οργάνωση της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο ταμίας του Ρώσου προέδρου να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση.

«Πήρε πράγματι μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».

Ιδιοτελή τα κίνητρά του;

Επιφυλάξεις για τον ρόλο του Αμπράμοβιτς διατηρούν δυτικοί αξιωματούχοι θεωρώντας ότι ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ενώ τα κίνητρα της εμπλοκής του ήταν ιδιοτελή. Υποστηρίζουν ότι ήθελε να αποφύγει τις κυρώσεις που του επιβληθήκαν σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, κυρώσεις που του στοίχισαν μεταξύ άλλων και την ιδιοκτησία της Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς κατάφερε όμως να αποφύγει τις κυρώσεις στις ΗΠΑ και κομβικό ρόλο σ’ αυτό φέρεται να έπαιξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις αρχές Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Ουκρανός Πρόεδρος συμβούλεψε τον Τζο Μπάιντεν, να αναβάλλει την επιβολή των κυρώσεων καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός μεσάζοντας  στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι πρόσφατα  η βρετανική κυβέρνηση του επέτρεψε να εκταμιεύσει 30 εκατ. ευρώ, από τα δεσμευμένα χρήματα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι, που μέχρι πρόσφατα ήταν στην ιδιοκτησία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Financial Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος