Θάνατος και τρόμος στο Σουδάν: Αντιμέτωποι με τη βία και τις τεράστιες ελλείψεις – Εικόνες από drone και δορυφόρο

Τρίτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και της ισχυρής ομάδας παραστρατιωτικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά και τις εκρήξεις που συγκλονίζουν το Χαρτούμ.

H παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έχουν αρχίσει ελλείψεις στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών που είναι εκατοντάδες.

Βίντεο από drone:

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, με την ελληνική κοινότητα να βιώνει τις μέρες υπό το καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Ανάμεσα στους 15 πιστούς που έχουν εγκλωβιστεί στον ναό βρίσκονται και Ελληνες ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Σάββας, τα πυρά δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.

Εικόνες από δορυφόρο:

Εγκλωβισμένοι 15 πιστοί στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα προάστια αλλά και στο κέντρο του Χαρτούμ. Μετά από κάποιες ώρες ησυχίας τη νύχτα, όπως περιγράφουν οι άνθρωποι που παραμένουν στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κέντρο της πόλης, τα πυρά ξανάρχισαν από νωρίς το πρωί.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας περιγράφει: «Η νύχτα ήταν ήσυχη πριν από μισή ώρα άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις. Απέξω ακούγονται πυρά ασταμάτητα».

Μέσα στο ναό παραμένουν 15 πιστοί, οι οποίοι πήγαν στην εκκλησία από το Σάββατο και από τότε παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι προμήθειες σε τρόφιμα επαρκούν, όπως λένε, όμως υπάρχουν κάποιες διακοπές ρεύματος και νερού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κα. Αλεξάνδρα Καλουμέτη, εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, λέει: «Το νερό μόνο με τη γεννήτρια, το πετρέλαιο που έμεινε είναι πολύ λίγο, μας βάζουν γεννήτρια και τότε έχουμε νερό άμα τελειώσει το πετρέλαιο δε θα έχουμε ρεύμα, ούτε νερό» και συνεχίζει: «Χτυπάνε τις πόρτες με τα όπλα, έχουμε πόρτα εξωτερική».

«Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, υπάρχουν προμήθειες απλά είμαστε σε αναμονή τι θα γίνει από δω και πέρα» συνεχίζει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας.

Από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην χώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε από τους Έλληνες να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Με οδηγίες του Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας, ενώ ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Χαρτούμ και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας. Άμεσα, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Υπουργείο Εξωτερικών

  • Σε διαρκή επαφή η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο με τον Μητροπολίτη Νουβίας
  • Παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε.
  • Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Η κα Μαρία Καληπέτη, είναι ακόμα μια Ελληνίδα που ζει στο Σουδάν και περιγράφει την δραματική κατάσταση που επικρατεί: «Τρομερές μάχες αυξάνονται συνέχεια δεν σταματάνε καθόλου ούτε για την προσευχή τους το ραμαζάνι. Λίγο σταματάνε το βράδυ και ξαναξεκινάνε».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σάββα, οι δύο ομογενείς οι οποίοι τραυματίστηκαν από όλμο στον χώρο της ελληνικής κοινότητας και της εκκλησίας της Μητρόπολης, θα χειρουργηθούν.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε βίντεο από το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τις περιγραφές των πιστών να αποτυπώνουν την έκρυθμη κατάσταση.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου, Βάσω Τζανακάκη | ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος