Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να κρατήσουν το Ιράν μακριά από τον «πυρηνικό πειρασμό»; (audio)

Τους τελευταίους μήνες διπλωμάτες των χωρών που χαρακτηρίζονται μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία) και που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας με το Ιράν, συζητούσαν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βιέννης την παράταση της συμφωνίας επιτήρησης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η παράταση ανανεώθηκε στο παρά πέντε, μόλις προχθές το βράδυ, και όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ράφαελ Γκρόσι, τελικά κατάφεραν να παρατείνουν τη συμφωνία κατά ένα μήνα και δι’ αυτού του τρόπου να κρατήσουν ζωντανή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποτρέποντας την κατάρρευση της συμφωνίας του Ιράν το 2015.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, είχε εκφράσει τη θέλησή του οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην συμφωνία, από την οποία είχε φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Παντελής Οικονόμου, επι σειρά ετών επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και διδάκτωρ (PhD) Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «υπάρχει θέληση και στις ΗΠΑ και στο Ιράν να βρουν λύση για τη συμφωνία της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη και μέχρι τότε θα παραταθεί για έναν ακόμη η συμφωνία μετάδοσης εικόνων από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έληξε το βράδυ της περασμένης Κυριακής και το Ιράν είχε δηλώσει ότι θα σταματούσε να στέλνει φωτογραφικό υλικό στον διεθνή οργανισμό που υπάγεται στον ΟΗΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «ο Τζο Μπάιντεν είναι δύσκολο να εξαλείψει τις προηγούμενες αποφάσεις της διοίκησης Τραμπ και να επιβάλλει την πολιτική που θέλει στην περιοχή. Η δυσκολία του νέου Αμερικανού προέδρου εντοπίζεται στο κίνηση να «περάσει» στην Ουάσιγκτον το συμβιβασμό που δέχονται οι Ιρανοί». Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, με την παράταση δόθηκε χρόνος σε ΗΠΑ και Ιράν για να συμφωνήσουν επί της διαδικασίας, και κυρίως πώς θα άρουν οι Αμερικανοί τις κυρώσεις.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανησυχίες ενόψει των εκλογών στο Ιράν, ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, θα εκφράζει τους σκληροπυρηνικούς της Τεχεράνης, που θέλουν να αποσυρθεί η χώρα από τη συμφωνία. Επεσήμανε ότι η αρρυθμία προκλήθηκε από την απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, το Ιράν άρχισε να αθετεί τις υποχρεώσεις του, διαμηνύοντας ότι θα επανέλθει στο πρόγραμμα, εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο – όπως είπε ο κ. Οικονόμου– οι Ιρανοί επέτρεπαν στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις τους. Πρόσθεσε δε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο αναπάντεχο γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα να σημειωθεί κάποια επιθετική ενέργεια από το Ισραήλ», δήλωσε ο διδάκτωρ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος