Τέξας – μακελειό: Οι ΗΠΑ σε αναμέτρηση με τον εαυτό τους – Ξανά στο επίκεντρο η συζήτηση περί οπλοκατοχής

Σε βαθύ πένθος οι Αμερικανοί πολίτες, μάρτυρες ξανά μιας αδιανόητης τραγωδίας με θύματα αθώα παιδιά. Καθώς ο χρόνος περνά οι σκοτεινές πτυχές του χρονικού της προαναγγελθείσας μαζικής εκτέλεσης 19 μικρών μαθητών και 2 δασκάλων τους από έναν 18χρονο ξετυλίγονται για να καταλήξουν στον ίδιο παρονομαστή: στη συνειδητή απουσία μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Η σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (2012), αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες μαθητών να κλειδώνονται στις τάξεις μέχρι να τους σώσουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, γονιών σε κατάσταση αλλοφροσύνης να περιμένουν να μάθουν την τύχη των παιδιών τους…

Οι σημαίες κυματίζουν παντού μεσίστιες, πολλοί λένε ότι οι ΗΠΑ ζούνε τον δικό τους καθημερινό πόλεμο, όμως οι μισοί Αμερικανοί δεν θέλουν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στο θέμα της οπλοκατοχής, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη.

Τέξας – μακελειό: Οι ΗΠΑ σε αναμέτρηση με τον εαυτό τους – Ξανά στο επίκεντρο η συζήτηση περί οπλοκατοχής
(AP Photo/Jae C. Hong)

Ενδεικτικό του νοσηρού κλίματος είναι ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός, είχε πει το 2015 πως ντρέπεται που η πολιτεία του έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις όπλων στην χώρα και είχε καλέσει τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα, για να πιάσουν την πρωτιά. Στην πολιτεία αυτή οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να φέρει όπλο χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.

Στην Αμερική, τη χώρα όπου τα παιδιά συμμετέχουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους σε ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ένοπλης επίθεσης στο σχολείο τους, ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης των όπλων. Αυτό στο οποίο αντιτίθενται οι ίδιοι Αμερικανοί που σήμερα πενθούν είναι η λήψη μέτρων, για να ελέγχονται καλύτερα αυτοί που τα αγοράζουν. Η χώρα λοιπόν στην οποία έχουν τον πρώτο λόγο τα λόμπι, η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος αποδεικνύεται πιο σημαντική από την ζωή των παιδιών. Σήμερα όλοι θρηνούν αλλά είναι ζήτημα λίγων ημερών όλοι να ξεχάσουν…

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης. Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους.

Τη δεκαετία του 2000, έχασαν τη ζωή τους 108 παιδιά και ενήλικες, την επόμενη δεκαετία 188 και ήδη 55 παιδιά και ενήλικες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2020.

Το 2018, μετά την επίθεση μαθητή που είχε αποβληθεί στο λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες), οργανώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που είχαν απαιτήσει από τους πολιτικούς να νομοθετήσουν. Όμως ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε άγονος.

Τέξας – μακελειό: Οι ΗΠΑ σε αναμέτρηση με τον εαυτό τους – Ξανά στο επίκεντρο η συζήτηση περί οπλοκατοχής
(AP Photo/Andres Leighton, File)

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Θεσμική παράλυση

Δεν θεωρείται παρά την παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν πως υπάρχει πραγματικά πιθανότητα το Κογκρέσο –στο οποίο το λόμπι των όπλων διατηρεί ισχυρή επιρροή για δεκαετίες– να ψηφίσει οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει διαχρονικά τους Αμερικανούς.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο θεσμικό τοπίο: παρά την εικόνα του πανίσχυρου προέδρου, ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι τίποτα σπουδαίο αν δεν μπορεί να ενεργοποιήσει, εκτός από την εκτελεστική εξουσία, τους νομοθετικούς και δικαστικούς μοχλούς.

Τέξας – μακελειό: Οι ΗΠΑ σε αναμέτρηση με τον εαυτό τους – Ξανά στο επίκεντρο η συζήτηση περί οπλοκατοχής
(AP Photo/Eric Gay, File)

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορισμένοι από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του είναι απρόθυμοι να δυναμιτίσουν τους κανόνες της ειδικής πλειοψηφίας που θα τους επέτρεπαν να αναγκάσουν, σε ορισμένα θέματα, τον αποκλεισμό της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει μια αποφασιστικά συντηρητική πλειοψηφία.

Σε όλα αυτά προστίθεται η προσωπικότητα του 79χρονου Δημοκρατικού, κεντρώου κατά βάθος, ο οποίος θα ήθελε να κυβερνά με συναίνεση – κάτι που στη σημερινή Αμερική μοιάζει αδύνατο.

Διαβάστε επίσης Έξι χάρτες και πίνακες που αποτυπώνουν την ένοπλη βία στις ΗΠΑ

Ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν από την αρχή του έτους μια έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών με επιθέσεις ενόπλων, ο πρόεδρος, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη καταφέρει να διορίσει διευθυντή στην κύρια ρυθμιστική αρχή αυτού του τομέα.

Η Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) δεν έχει μόνιμη διεύθυνση από το 2015.

Μια πρώτη προσπάθεια από τον Λευκό Οίκο απέτυχε λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Ο Μπάιντεν παρουσίασε έναν νέο υποψήφιο, με τον Στιβ Ντέτελμπαχ, πρώην εισαγγελέα που ξεκινά τη διαδικασία ακρόασης στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα.

Μέσα σε όλα, μια ακόμη σκληρή ημερολογιακή σύμπτωση. Αύριο Παρασκευή η NRA, το πανίσχυρο λόμπι όπλων, πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή της στο Χιούστον του Τέξας στην οποία θα μιλήσει ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος