Τετραμερής Διάσκεψη Ευρωπαϊκού Νότου, Μάριο Ντράγκι: Φυσική σύγκλιση απόψεων για ενεργειακό και Ευρωπαϊκή Άμυνα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Αναγεννησιακή Villa Madama της Ρώμης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο Farnesina του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσε την κορνίζα για την σημερινή τετραμερή Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο οικοδεσπότης Μάριο Ντράγκι άνοιξε υπενθυμίζοντας πως σήμερα 18 Μαρτίου είναι η ημέρα μνήμης για τα θύματα της CoViD-19, στα οποία αφιέρωσε την σκέψη του. 

Στη συνέχεια τόνισε πως “έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις, για τις οποίες θέλουμε να βρούμε κοινές απαντήσεις μαζί με όλους τους άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την πιο πιεστική να αποτελείται από το ενεργειακό, μείζον θέμα και για τις τέσσερις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που σήμερα συμμετείχαν στη διάσκεψη. “Η εισβολή (της Ρωσίας) στην Ουκρανία άνοιξε μια περίοδο έντονης αστάθειας για τις αγορές πρώτων υλών, η οποία προστίθεται στις αυξήσεις των τιμών” επισήμανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. 

“Υπάρχει σε όλους μας η αίσθηση ότι κάτι ουσιαστικό, σημαντικό, πρέπει να γίνει άμεσα” τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας πως “πρέπει να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των οικογενειών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, και των επιχειρήσεών μας”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υποστήριξε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης “με ενότητα και αποφασιστικότητα” στην επίθεση κατά της Ουκρανίας και τόνισε πως “πρέπει να δείξουμε την ίδια συνοχή και την ίδια πεποίθηση για την προστασία των οικονομιών μας από τις συνέπειες του πολέμου, ιδίως από τις ενεργειακές αυξήσεις, αλλά όχι μόνο” και έκανε λόγω περί “φυσικής σύγκλισης απόψεων” με τους Μητσοτάκη, Κόστα και Σάντσεθ, ενώ πρότεινε μια “κοινή προσέγγιση για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Ουσιαστικά, προτείνει ο Ντράγκι “θέλουμε να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες χώρες μέλη να υιοθετήσουν αποφασιστικά μέτρα ώστε να προστατεύσουμε όλα τα κράτη μέλη, σε έναν αποφασιστικό τομέα για το μέλλον μας” εφόσον “μια κοινή διαχείριση της αγοράς ενέργειας είναι επωφελής για όλους”. 

Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης υπογράμμισε πως “τα κοινά αποθέματα μας επιτρέπουν να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον σε περίπτωση μεμονωμένων κραδασμών. Οι κοινές αγορές μάς επιτρέπουν να έχουμε καλύτερο διαπραγματευτικό βάρος έναντι των προμηθευτών”. 

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την σημασία μιας απόφασης του ανώτατου ορίου στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, αλλά και του “διαχωρισμού της σχέσης μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας”, γραμμή για την οποία “δώσαμε στην Επιτροπή μια σαφή ώθηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε επίσης και για τον ρόλο της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας.  

“Στη σημερινή σύνοδο κορυφής επιβεβαιώσαμε την πλήρη σύγκλιση και για τον ρόλο της Στρατηγικής Πυξίδας, ως συμβολής στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Άμυνα” είπε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως “μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Άμυνα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο”.

“Τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα, την ενεργειακή πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος”. Όπως δήλωσε ο Ντράγκι “αυτές οι δαπάνες είναι πολύ μεγάλες για οποιονδήποτε εθνικό προϋπολογισμό”, κάτι που δηλώθηκε και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος